open-navfaktor-logo
search
Organizovani kriminal
Dovode se u vezu i sa ubistvom Bašića: Trojica uhapšena u Prijedoru, jedan od njih policajac
MUP RS-a je jutros u Prijedoru uhapsio tri osobe osumnjičene za organizovani kriminal.
05.09.2022. u 11:48
get url
text

Uhapšeni su Dejan Jurišić, Haris Gredelj i Bojan Dejanović, a svi se prema nezvaničnim informacijama dovode u vezu sa ranije uhapšenim Daliborom Railićem zvanim Dugi, koji je osumnjičen za ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Jurišić je, kako saznajemo, pripadnik Policijske uprave Prijedor, dok je Dejanović navodno kum Railića.

VEZANI TEKST - Miljatoviću kum pomogao u bjekstvu: Trojka osumnjičena za ubistvo Bašića večeras pred tužiocem

Uhapšenima se stavljaju na teret i brojma druga djela i to Jurišiću iznuda i zloupotreba službenog položaja, Dejanoviću iznuda i Gredelju neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Oni će nakon završene kriminalističke obrade biti sprovedeni u Tužilaštvo BiH.

- Navedeni osumnjičeni, među kojima je i jedan policijski službenik MUP-a RS-a, dovode se u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom, koja se istražuje zbog teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, u martu ove godine, kao i niza teških krivičnih djela povezanih sa narko –kriminalom i krijumčarenjem opojnih droga.

S obzirom da je među osumnjičenima i ovlašteno službeno lice, krivična djela imaju elemente korupcije i zloupotrebe policijskih kapaciteta za izvršenje krivičnih djela.

Nakon lišenja slobode i kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će izvršiti ispitivanje osumnjičenih u prisustvu njihovih advokata i donijeti odluku o daljim aktivnostima - saopćili su iz Tužilaštva BiH.

S obzirom na to da je Jurišić policijski službenik Policijske uprave Prijedor, bit će suspendovan i protiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.