Susret vrha Srbije i Republike Srpske u Beogradu, kao i izjave nakon tog sastanka, nisu donijeli ništa pretjerano novo kada je riječ o političkoj krizi u Bosni i Hercegovini. Glavni akteri uglavnom su ponovili svoje već poznate stavove, pri čemu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio zadužen za nešto smireniji ton, ali je bilo vidljivo da je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao da svoj nastup prilagodi tonu domaćina. I pored toga ipak je istakao da je "Bosna i Hercegovina nemoguća država, i da je potreban miran razlaz".

"Nametnute odluke nisu dobre"

S druge strane, predsjednik Srbije je, nakon susreta s delegacijom RS-a, više puta naglasio da Srbija "podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali da isto tako podržava i teritorijalni integritet Republike Srpske". Povodom najnovijih odluka visokog predstavnika, koje su i dovele do oštrih reakcija Banje Luke, Vučić je rekao da "nametnute odluke nikada nisu dobre i da sve što se odlučuje u BiH treba da bude donijeto u interesu i saglasju tri naroda koji tamo žive. To je suština i duh Dejtonskog sporazuma, a ne nametanje rješenja", rekao je Vučić.

VEZANI TEKST - Nacionalizam, rasizam, šovinizam: Vučić samo glumi mirotvorca, Dodik ne povlači nijedan potez bez njega

On je izrazio nadu da niko neće ići u dalju primjenu "Bonskih ovlaštenja", a povodom odluka Narodne skupštine RS-a istakao da "nikakvih odluka tog parlamenta ne bi bilo da prije toga nije bilo oktroisanih odluka bivšeg visokog predstavnika". Vučić i Dodik također su naglasili važnost srpskog političkog jedinstva u RS-u u ovom trenutku, i da je taj momenat dobar i za Srbiju.

Milorad Dodik ponovio je više puta da je Christian Schmidt "nelegitimni visoki predstavnik" i naglasio da "strani faktor u BiH pokušava da uništi identitet Srba i integritet RS i svede je na pravnu ljušturu". Dodik smatra "da je namjera Schmidta da centralizuje BiH i da je postavi kao protivnika Srbije". Kao dokaz toga, Dodik navodi da "Sarajevo ne želi da se uključi u projekat Mini Šengen".

Popularni Mile i oprezni Vučić

Predsjednik Srbije i ovoga puta izbjegao je da iznese svoj stav o legitimnosti novog visokog predstavnika i umjesto toga samo je ponovio da Schmidta poznaje, da su imali korektne odnose, ali da to nema veze sa nametanjem odluka.

- Srbija će podržavati ustavno-pravna i dejtonska prava RS-a - rekao je Vučić. To je i bio trenutak kada se Aleksandar Vučić nadovezao na prethodnu Dodikovu izjavu da "Bakir Izetbegović prijeti nekakvom osvetom", rekavši da se "ne može očekivati da Republika Srpska mirno gleda one koji se u svojim partijskim programima zalažu za ukidanje Republike Srpske".

Vučić je tome i dodao da razumije frustracije Milorada Dodika i da je "ono što priča Mile kod Srba mnogo popularnije", ali da "Srbija mora da bude oprezna i da vodi računa o svim aspektima. Srbija prije svega brine o svom ekonomskom rastu, miru i šta ćemo da ostavimo u budućnosti svojoj djeci".

Pored političkih tema, predstavnici Srbije i RS-a razgovarali su i o ekonomiji. U tom kontekstu govorili su o izgradnji puta od Sremske Rače do Bijeljine, energetskim projektima, hidroelektrani, kao i o daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike.

Kako smo dovde došli?

Komentarišući pomenute izjave, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose, kaže da "ono što nismo čuli jeste preispitivanje Beograda i Banje Luke zašto su došli u ovakvu političku situaciju".

- Glavna posljedica takozvanog političkog jedinstva koje je postignuto u Republici Srpskoj je njihova konfrontacija sa Sarajevom i međunarodnom zajednicom, a unutar toga posebno sa Evropskom unijom i Njemačkom. RS polako ide u sve dublju izolaciju, i ako se stvari ovako nastave, Dodik je produžio svoj politički život za godinu-dvije, ali je RS uveo u stagnaciju i u velika iskušenja njenog opstanka - ističe Janjić za DW.

Na stranu šta pišu lokalni mediji, na sceni je i izvjesna izolacija Beograda, koja će se samo produbljivati, i nema nikakvog razloga da Srbija žrtvuje budućnost svojih građana zbog opstanka na vlasti Milorada Dodika, dodaje Janjić.

- Pretpostavljam da je toga svjestan i sam Dodik, koji očito više računa na Orbana i Moskvu nego na Vučića. Ali zbog toga i Srbija može da se nađe u situaciji da bude uvučena u čitav problem, da dodatno širi prostor krize i da uđemo u još dublju političku i regionalnu krizu - smatra Janjić.

Blokirana BiH na otvorenom Balkanu?

Takođe, kada je riječ o mogućim potezima Beograda, nastavlja sagovornik Deutsche Wellea, Aleksandar Vučić mora da se opredijeli za šta se zalaže: "Da li je Vučić za otvoreni Balkan i, ako je zaista za to, kako se u to uklapa izolovana Republika Srpska? Stoga i Aleksandar Vučić mora građanima Srbije da objasni da li da se ponovo spremaju za godine sankcija ili sukoba, samo zbog toga da bi Dodik opstao na vlasti".

Pozivanje i Dodika i Vučića na izjave Bakira Izetbegovića, Dušan Janjić vidi samo kao "međusobnu vezu dvojice predstavnika Srba u Beogradu i Banjoj Luci s prošlošću".

- Obojica pričaju priču o prošlosti računajući na izazivanje masovnih emocija i forsiraju agendu promjene granica, kako bi izbjegli vladavinu prava i reforme. Zato i insistiram na tome da se Vučiću ne može uvijek vjerovati, jer ako navodno hoće "otvoreni Balkan", to se ne može ostvariti sa zatvorenom Republikom Srpskom i blokiranom Bosnom i Hercegovinom - zaključuje Dušan Janjić.

Prisutna i "konstruktivna" opozicija

Sastanak na vrhu Beograda i Banje Luke pokazao je ne samo političko jedinstvo Republike Srpske već i prisustvo "konstruktivne opozicije" u Srbiji tokom ovih susreta, i to onog dijela koji ne želi prisustvo stranaca u dijalogu vlasti i opozicije.

Kako je to medijima pokušao da objasni Boško Obradović, lider Dveri, pozivu predsjednika Srbije su se odazvali samo zbog toga jer je tu bila prisutna i opozicija iz Republike Srpske.

- Ovo je državni interes a ne dnevna politika - rekao je Obradović.

To opravdanje očito nije bilo dovoljno mnogima na društvenim mrežama, koji su ovo ćaskanje sa vlastima na prijemu uz vino već okarakterisali kao druženje sa Vučićevom privatnom opozicijom.