open-navfaktor-logo
search
Predizborni skup SDA
Džaferović u Visokom: Neprijatelji BiH će se umoriti, mi se nikada nećemo umoriti
Džaferović je kazao da je SDA ostala privržena ideji svog osnivača Alije Izetbegovića
04.10.2018. u 21:32
get url
text
Šefik Džaferović u Visokom
Šefik Džaferović u Visokom

U Kulturno-sportskom centru Altindag u Visokom večeras je održan predizborni skup Stranke demokratske akcije, na kojem je centralni gost bio kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

- Snagama opstrukcije, koje su nam politička konkurencija i koje se proglašavaju probosanskim strankama - poručujem: prestanite sa opstrukcijom, ne budite opstrukcija državi i narodu, ne kočite napredak, budite opozicija nama, Stranci demokratske akcije. Sve su uradili da se u ovom mandatu ne dogodi napredak, ali nisu uspjeli. Napravili smo rezultate, i imali bismo još bolje da nije bilo opstrukcije. Radili su to samo da se ne piše rezultat za SDA, a ja kažem - neka se piše kome god hoće samo da država ide naprijed - kazao je Džaferović.

"Popuštali su da bi sačuvali fotelje. Nemojte im zaboraviti Zakon o prebivalištu. Naše povratnike zavili su u crno, tim zakonom. I jedan od kandidata još mi nije dao odgovor zašto je glasao za taj zakon", kazao je.

Naglasio je da je apsolutni vanjskopolitički prioritet BiH članstvo u EU i NATO savezu, ali i da sile koje grade strategiju na narušavanju odnosa između BiH i Turske zapravo rade protiv interesa države BiH.

- Šta fali i zar nije lijepo biti u ovoj sali (KSC Altindag, op.) koju smo dobili kao poklon od Republike Turske, u čemu je problem!? Republika Turska od nas nikada ništa nije tražila, podržava naš EU i NATO put i pomaže nam - kazao je, saopćeno je iz Press centra SDA.

{$galerijaFotografija}

Kazao je da BiH želi dobrosusjedski odnos sa Srbijom i Hrvatskom i regionalnu saradanju, te da očekuje od susjeda da poštuju suverenitet i granice BiH, istaknuvši da neće biti razmjene teritorija sa Srbijom, te da Hrvatska mora priznati Bosni i Hercegovini pravo na Veliki i Mali Školj i vrh poluotoka Klek koji pripadaju bh. teritoriji, kao i pristup otvorenom moru.

Uputio je poruku oštrog protivljenja zahtjevima za etničkim podjelama, kazavši da SDA nikada neće dopustiti da u Domu naroda Federalnog parlamenta nema Hrvata iz Sarajeva ili Bošnjaka iz Posavine što zahtijevaju HDZ i Dragan Čović.

Džaferović je kazao da je SDA ostala privržena ideji svog osnivača Alije Izetbegovića, a to je ideja cjelovite i demokratske države BiH, u kojoj je svaki čovjek ravnopravan na svakom pedlju zemlje.

- Obišao sam cijelu zemlju, vidio sam puno ljudi. I nikakve dileme nema kada je realizacija našeg cilja u pitanju. Rahmetli predsjednik je kazao da sile koje nasrću na Bosnu će se umoriti, a mi se nikada nećemo umoriti. Ima puno mladih ljudi koji se nikada neće umoriti. Mi alternativu nemamo i borit ćemo se za ovu zemlju kao za svoje živote - kazao je.

dzaferovic-visoko.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.