open-navfaktor-logo
search
Za 15 dana sastanak
Džindić s direktorom RMU Banovići: Poduzeti mjere kako bi se sačuvalo 2.884 radnih mjesta
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu nakon sastanka s novim v.d. direktora RMU Banovići Fadilom Kudumovićem da je saznao neke informacije koje do sada nisu bile poznate o tom rudniku.
27.05.2020. u 16:51
get url
text

- RMU Banovići ima 2.884 radnika i od ukupnog godišnjeg prihoda rudnika, koji je oko 150 miliona KM, 58 posto bude iskorišteno za plaće te smo dogovorili da ćemo voditi računa o nivou plaća - rekao je Džindić.

Dodao je da ostali materijalni troškovi rudnika čine oko 20 posto od godišnjeg prihoda, te će i ta stavka biti pažljivo analizirana kako bi ostvarili određene uštede.

Džindić je istakao da je bivša uprava u posljednjih mjesec dana sklopila ugovore za nabavku trakastog transportera i odlagača za odlaganje otkrivke, u vrijednosti 4,6 miliona KM. 

Pojasnio je da su obje mašine namijenjene za površinski kop Turija, te da će biti analizirano jesu li te nabavke neophodne za kontinuiran i siguran rad RMU Banovići.

- Uprava nas je obavijestila da imaju određenih problema s finansiranjem tekućeg poslovanja i spomenutih nabavki, te ćemo naredne sedmice održati radni sastanak s predstavnicima banaka da pomognemo da RMU Banovići dobije određena kreditna zaduženja - naveo je Džindić.

Najavio je da je dogovoreno da za 15 dana bude održan novi sastanak u RMU Banovići nakon ćega će predstaviti mjere za održavanje 2.884 radna mjesta i eventualne nove projekte poput izgradnje TE Banovići.

Džindić je upozorio da uprava rudnika najavljene otkaze mora dijeliti u skladu sa zakonom i voditi računa da ne bude politički motivisanih otkaza.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.