open-navfaktor-logo
search
Kazazović
Edukacije djece s poteškoćama mora biti u okviru pet javnih ustanova
Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministar obrazovanje, nauke i mladih KS Elvir Kazazović danas su održali sastanak sa predstavnicima roditelja djece s poteškoćama u razvoju i direktorima ustanova Mjedenica i Vladimir Nazor 
12.09.2018. u 13:58
get url
text
Elvir Kazazović
get url
text

Zaključeno je da edukacija djece mora biti u okviru pet javnih ustanova.

- Zaključili smo kako je neophodno da sve ostane u obrazovnom sistemu, da se djeca edukuju u okviru pet javnih ustanova koje Vlada KS finansira sa više od 10 miliona KM, a ne u udruženjima  - kazao je Kazazović nakon sastanka.

On smatra da udruženja, odnosno nevladine organizacije, ne mogu pružati usluge edukacija, ne mogu edukovati kadrove, već treba da se bave pravima djece.

Ministar je istakao da u obrazovnom sistemu ima prostora za svu djecu s poteškoćama u razvoju, da postoje registrovani vrtići u Mjedenici i Centru "Vladimir Nazor", a kako se bore s nedostatkom kadrova, najavio je da će u četvrtak Vlada KS razmatrati upošljavanje novog kadra.

To je potvrdio i direktor Centra "Vladimir Nazor" Mersudin Kadrić, koji je kazao kako su spremni da prime djecu te da trenutno imaju 44 edukatora, a potrebno ih je 57. Obavljeni su intervjui i proces izbora je u toku.

Najavio je da bi nastava trebala početi 17. septembra. Trebala je početi još prije sedam dana, ali roditelji nisu doveli svoju djecu i, prema Kadrićevim riječima, bojkotuju nastavu pod utjecajem nevladine organizacije "Edukacija za sve – EDUS".

Međutim, član Vijeća roditelja EDUS-a Saudin Hrnjić je za medije danas kazao da je intencija EDUS-a da djeca ostvare uspjeh u razvoju, inkluziji, budućem pozicioniranju u obrazovanju, te da postanu korisni građani društva.

Hrnjić je zadovoljan rezultatima EDUS-a jer, zahvaljujući petosatnom programu, djeca brzo napreduju te da više od 40 djece, koja su prošla taj program EDUS-a, sada uredno pohađa redovan školski program bez asistenta.  

Pojasnio je da ne želi uskraćivati pravo roditelja da svoju djecu povjere institucijama koje su oni odabrali za edukaciju i razvoj, ali da neće dozvoliti da im se osporava pravo da njihova djeca rade po EDUS-ovom programu, "koji oni uporno odbijaju certificirati kao stručni edukativni program".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.