open-navfaktor-logo
search
Posjete
Emir Katara u Zagrebu: Potpisano osam ugovora o saradnji
Čvrsto vjerujem kako će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović koja je u svom uredu na Pantovčaku primila emira Države Katar Tamima bin Hamada Al Thanija
19.11.2018. u 14:06
get url
text

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u svom uredu na Pantovčaku primila emira Države Katar Tamima bin Hamada Al Thanija, a tom prilikom potpisano je osam ugovora, sporazuma i memoranduma o saradnji između dvije države na raznim područjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Bilateralni i politički odnosi između dviju zemalja ocijenjeni su kao prijateljski i pozitivni, no ukazano je na potrebu razvoja kontakata na svim područjima moguće suradnje.

-Čvrsto vjerujem kako će razvoj bilateralnih odnosa sa zemljama Zaljeva biti od velike važnosti za Hrvatsku - kazala je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica smatra kako hrvatska zajednica u Kataru, koja broji oko 500 ljudi, može biti spona između dvaju naroda te unapređenju saradnje.

Poručila je kako Hrvatska vidi budućnost saradnje na polju energetike, hrane i prehrambene industrije, građevinske, zdravstvene, odbrambene industrije i turizma te visoke tehnologije.

U 2017. godini ukupna robna razmjena između dviju zemalja iznosila je 63,9 miliona dolara, što je porast za 3,4 posto u odnosu na 2016, dok je hrvatski izvoz iznosio 62,9 miliona dolara i porastao za 16,39 posto, a uvoz je iznosio oko milion dolara te je ostvario pad veći od 80 posto u odnosu na prethodnu 2016. godinu.

Broj turista u stalnom je porastu, tako da je Hrvatsku 2017. godine posjetilo 5.000 Katarana, što je povećanje od 365 posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Nadam se da će Katarani gledati na Hrvatsku kao na sve poželjniju destinaciju, s obzirom na to da važan dio hrvatske uslužne industrije ima halal certifikate - rekla je Grabar-Kitarović.

 - Određen broj Katarana posjećuje Hrvatsku, između ostalog, iz zdravstvenih razloga i mi se nadamo kako će broj Katarskih turista u sljedećim godinama biti sve veći - kazao je emir Države Katar Tamim bin Hamad Al Thani.

Al Thani je istaknuo kako hrvatske firme daju velik doprinos u razvoju  Katara. Dodao je kako je s hrvatskom predsjednicom razgovarao i o sigurnosnim izazovima u svijetu te o regionalnim politikama.

Hrvatska želi privući investicije iz Katara u području turizma, posebno zdravstvenog, proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje, odbrambene industrije itd.

Katar je zainteresiran za investicije u projekte u turizmu, urbani razvoj, energetiku i proizvodnju hrane, posebno kroz ulaganja u marikulturu. Postoji prostor za razvoj odnosa u odbrambenoj industriji, unutarnjoj sigurnosti, u sportu, prehrambenoj industriji, energetici, posebno s obzirom na LNG terminal na otoku Krku.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zaželjela je puno uspjeha Kataru o organizaciji Svjetskog prvenstva koje će se održati u toj zemlji 2022. godine. Potpisano je ukupno osam sporazuma na području kulture, odbrane, obrazovanja, znanstvenog istraživanja, sporta i poljoprivrede.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović glavni grad Katara Dohu je posjetila u aprilu 2017. godine.

Tokom službene posjete Hrvatskoj, emir Države Katar Tamim bin Hamad Al Thani sastat će se i sa predsjednikom hrvatske vlade Andrejom Plenkovićom i drugim visokim državnim dužnosnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.