open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Entitetsko Ministarstvo: Vlada RS-a ne skriva novac kako to Bratić tvrdi
Ministarstvo rada i boračko-invalidske RS-a demantovalo je izjave zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Senada Bratića iz grupe "Zajedno za BiH" date za portal Faktor, a objavljene u tekstu pod naslovom 'Vlada RS-a "skriva" novac: Upitne otpremnine Bošnjacima i Hrvatima koji su tokom agresije na nezakonit način dobili otkaze'.
03.08.2020. u 13:09
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada RS-a "skriva" novac: Upitne otpremnine Bošnjacima i Hrvatima koji su tokom agresije na nezakonit način dobili otkaze

Bratić je, između ostalog, naveo da je rebalansom budžeta prvobitni iznos za ovu namjenu sa 1.999.400 KM smanjen na million KM, što su u demantu iz entitetskog Ministarstva zapravo i potvrdili. Također, naveo je i kako su vlasti RS-a i ranijih godina od predviđenih suma isplaćivali svega dvadesetak posto za otpremnine.

Reagiranje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

Tvrdnja gospodina Bratića da Vlada Republike Srpske "skriva" novac je neistinita, jer se u budžetu RS-a redovno (svake godine) osiguravaju sredstva za isplatu otpremnina prema članu 152. Zakona o radu, a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite vrši isplatu prema redoslijedu donošenja rješenja.

Budžetom za 2020. godinu za isplatu otpremnina prvobitno je bilo odobreno 1.999.400 КM. Rebalansom budžeta navedena pozicija je umanjena, tako da je za isplatu otpremnina u 2020. godini odobren iznos od milion КM, s tim da je ovaj iznos prebačen na poziciju 631900 (izdaci za otplatu neizmirenih obaveza iz ranijih godina), jer predstavlja obaveze iz ranijeg perioda. Dakle, pozicija koju spominje Bratić, kao i brojne druge, jeste smanjena rebalansom budžeta za 2020. godinu, ali nikao nije upitna i, prema raspoloživim sredstvima, bit će nastavljena redovna isplata.

Otpremnine se prema redoslijedu donošenja rješenja redovno isplaćuju kao i dosad, a trenutno se vrši isplata prema rješenjima donesenim u 2013. godini.

Prema evidenciji iz baze podataka, u periodu od 2007. godine, od kada su počele prve isplate otpremnina, do 31.05.2020. godine, ukupno je isplaćeno 10.497 osoba prema rješenjima kojima je priznato pravo na otpremninu u novčanom iznosu od 19.890.837,55 КM, što jasno potvrđuje opredijeljenost Vlade RS-a da sve obaveze izvršava.

U prilog ovoj tvrdnji je i činjenica da je iz budžeta za 2020. godinu na ime otpremnina već isplaćeno 241.257,02 KM, kao i da je u toku isplata za 163 korisnika u iznosu od 367.677,64 КM, što ukupno iznosi 608.934,66 КM. Dakle, Vlada Republike Srpske, ne "skriva" novac za otpremnine osobama kojima je, u periodu od 31.12.1991. do dana stupanja na snagu Zakona o radu (16.11.2000. godine), na nezakonit način prestao radni odnos, a da se sjedište poslodavca nalazilo na sadašnjoj teritoriji RS-a, već uredno nastavlja sa isplatama otpremnina.

Iako je zastupniku Senadu Bratiću sve navedeno napisano u odgovoru na zastupničko pitanje, on je potpuno netačno, neosnovano, nepotrebno i zlonamjerno koristeći informacije u dnevnopolitičke svrhe zarad dobijanja jeftinih političkih poena pred predstojeće izbore, pokušao unijeti nemir među ljude koji očekuju isplatu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.