Erdogan je u utorak u predsjedničkoj palati u glavnom turskom gradu Ankari primio premijera Holandije Marka Ruttea.

Predsjednik Turske je na konferenciji za novinare nakon sastanka, između ostalog, govorio i o ratu Rusije u Ukrajini.

- Svjesni smo teških uvjeta, ali ćemo nastaviti naše iskrene inicijative u kojima diplomatiju vidimo kao jedino rješenje - kazao je Erdogan te dodao:

- Turska je zauzela jasan stav od početka krize u Ukrajini. Pozivali smo na zdrav razum i dijalog u svakoj prilici te skrenuli pažnju na potrebu deeskalacije tenzija i otvaranja prostora za diplomatiju. Nažalost, humanitarna kriza u Ukrajini nastavlja da raste - rekao je.

Erdogan je također izrazio nadu da će NATO igrati ključnu ulogu u svijetu u kojem bi dominirao mir.

- Zemlje članice NATO-a treba da se međusobno podržavaju u domenu odbrambene industrije. Ako smo zajedno u NATO-u, moramo pokazati zajedničku solidarnost - istakao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turske sa Evropskoj unijom, napominjući da očekuje napredak u narednom periodu.

- Turska očekuje da će EU otvoriti pregovaračka poglavlja te uskoro započeti razgovore o Carinskoj uniji bez prepuštanja pakosnim interesima - rekao je turski predsjednik.

Komentarisao je i tvrdnje o plutajućim minama iz Odese, ukrajinskog grada i pomorske luke.

- Ministarstvo odbrane Turske poduzima sve neophodne mjere i biće učinjeno sve što je potrebno, nema mjesta zabrinutosti - kazao je Erdogan.

Rusija je u subotu upozorila da bi podvodne mine, koje je postavila ukrajinska vojska oko luka Odesa, Očakov, Černomorsk i Južni, mogle stići do Bosfora ili čak Sredozemnog mora.