open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan o skupu čelnika EU-a: Samit nije dao odgovor na očekivanja koja je imala određena grupa zemalja
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako jučer održani samit Evropske unije (EU) nije dao odgovor na očekivanja koja je imala određena grupa zemalja.
11.12.2020. u 15:32
get url
text

Erdogan je u Istanbulu, nakon džuma-namaza, odgovarao na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima. Na pitanje kako ocjenjuje jučerašnji samit EU, odnosno kakve odnose može očekivati u narednom periodu na relaciji Ankara-Brisel, Erdogan je kazao kako "samit zapravo nije ogovorio na očekivanja koja je imala određena grupa zemalja".

- Jer, njihovi zahtjevi nisu bili opravdani. Njihova očekivanja bila su u potpunoj suprotnosti u odnosu na proces koji je potvrdio ispravan stav Turske. Dešavanja u istočnom Mediteranu, naš pozitivan stav prema svemu tome, sve to je njihova očekivanja učinilo uzaludnim - rekao je Erdogan. 

Naglasio je da su i poruke iz Ministarstva vanjskih poslova Turske vrlo važne u smislu otkrivanja njihovih gešaka u vezi s cjelokupnim procesom. Erdogan je dodao kako je "zahvaljujući pozitivnim stavovima pojedinih zemljama članica EU, pri zdravoj pameti, takva igra propala". 

- Ono što želim jasno podvući jeste da iz toga neće izaći ništa. Jer, riječ je o procesu u kojem je Turska upravu. Turskoj se u ovom procesu mora dati ono što joj pripada. Trenutno je veliki broj stvari na koje Turska polaže svoje pravo i koje joj moraju dati države članice EU. Od liberalizacije viza pa do carina. Stoga se nadam da ćemo kroz održavanje sastanaka na nivou lidera, kao i našeg Ministarstva vanjskih poslova, dovršiti ovaj postupak na pošten način - rekao je Erdogan. 

Dotakao se i teme Azerbejdžana, gdje je prethodnih dana boravio u posjeti, a poručio je kako je to bratska zemlja, te kako su Azerbejdžanci tokom 30 godina živjeli na svom teritoriju koji je bio pod armenskom okupacijom. Naglasio je kako su Azerbejdžanci bili mnogo strpljivi tokom ovog višedecenijskog procesa, te kako, nažalost, trojka iz Minska nije odgovorila na svoj zadatak. Niz sporazuma koji je jučer potpisan u Bakuu, dodao je Erdogan, potvrđuje nastavak jačanja odnosa između Turske i Azerbejdžana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.