open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Ova zima neće biti laka za Evropu, bit će veoma problematična
Turska će slati žito i druge slične proizvode u afričke države kojima je potrebno ako i rusko žito počne da pristiže, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak.
09.09.2022. u 13:04
get url
text

Obraćajući se novinarima u avionu nakon trodnevne balkanske turneje, Erdogan je podsjetio na izjavu ruskog lidera Vladimira Putina, rekavši da se ukrajinsko žito izvozi u bogate zemlje, a ne u one kojima je potrebno.

Erdogan je rekao da će se uspostaviti sistem na najidealniji mogući način za slanje žitarica i drugih proizvoda u afričke zemlje kojima je potrebno kada i rusko žito počne da pristiže u okviru ranije postignutog sporazuma o slanju žitarica.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnavljanju izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su bile blokirane ratom Rusije i Ukrajine. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima triju zemalja i UN-a koji nadgledaju pošiljke.

Od 1. augusta, u sklopu dogovora isplovilo je više od 90 brodova s više od dva miliona tona proizvoda od žitarica.

Erdogan je također kazao da je razgovarao o cijenama prirodnog gasa s Putinom te dodao da ima za cilj osigurati pozitivan ishod za dobrobit građana Turske. Također je istakao da Evropu čeka teška zima.

- Ova zima neće biti laka za Evropu, bit će veoma problematična, bit će veoma teška zima u finansijskom smislu - kazao je Erdogan.

Komentarisao je i nedavne neprijateljske postupke Grčke protiv Turske.

- Atina se stalno žali NATO-u na Ankaru, pokušavajući da koristi mehanizme prijetnji, tako da govorimo jezikom koji oni razumiju - naglasio je turski čelnik.

Istakao je također da Turska ove godine bilježi veliki broj stranih turista, napominjući da zemlja nakon pandemije koronavirusa privlači veliki broj turista iz Rusije, Ukrajine i Velike Britanije.

Erdogan je protekla tri dana boravio u posjeti zemljama Balkana u okviru koje je posjetio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.