open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Tokom Bajrama isporučit ćemo prve seoske kuće na području pogođenom zemljotresom
Turska intenzivno radi na uklanjanju ruševina na područjima koja su početkom februara pogođena razornim zemljotresima, izjavio je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
12.04.2023. u 22:56
get url
text

- Intenzivno nastavljamo naše napore za uklanjanje ruševina. Iako se izgradnja naših stalnih rezidencija nastavlja nesmetano, obećali smo da ćemo ih završiti u roku od godinu dana - rekao je Erdogan tokom obraćanja žrtvama zemljotresa i timovima za traženje i spašavanje u glavnom gradu Ankari.

Turska planira izgraditi dovoljno zgrada za godinu dana da zadovolji potrebe žrtava zemljotresa. Erdogan je ranije obećao da će u prvoj godini biti izgrađeno 319.000 domova, a ukupno 650.000.

Dva razorna zemljotresa jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Richteru 6. februara pogodila su južne dijelove Turske sa epicentrom u Kahramanmarasu.

Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su početkom februara pogodili jug Turske dostigao je 50.096. Oko 14 miliona ljudi u Turskoj pogođeno je razornim zemljotresima, kao i mnogi na sjeveru Sirije.​​​​​​

Erdogan je također rekao da će uklanjanje ruševina biti završeno u svim provincijama, osim Hataya, do početka Ramazanskog bajrama 21. aprila.

- Isporučit ćemo prve seoske kuće tokom Ramazanskog bajrama - kazao je turski predsjednik.

Erdogan je naveo da je u zoni zemljotresa planirano da se izgradi 650.000 novih domova, od kojih je 507.000 stanova i 143.000 seoskih kuća.

Oko 319.000 će biti na raspolaganju korisnicima u roku od godinu dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.