open-navfaktor-logo
search
Erozija međunarodnih institucija
Erdogan: Turska će nastaviti podržavati Azerbejdžan u svakom smislu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako vlasti Armenije neće spasiti ni to što stalno iznose neistine i kleveću Tursku.
01.10.2020. u 18:17
get url
text
Velika narodna skupština Republike Turske

Erdogan se obratio zastupnicima Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) povodom početka nove radne godine turskog parlamenta i tom prilikom izjavio da je turski parlament jasno pokazao da, zajedno s turskim narodom, predstavlja izvor nade mnogim ljudima u svijetu.

- Naša državni parlament, koji je pružao iskrenu podršku našoj braći u mnogim mjestima, od kiparskih Turaka, Azerbejdžana, do Balkana i sjeverne Afrike, pokazao je da je, zajedno s našim narodom, izvor nade svim našim prijateljima - kazao je Erdogan.

Ističući kako je Turska u proteklim godinama napravila veliki progres i iskorake, Erdogan je kazao da je u tom procesu Turska morala osujetiti i prevazići mnoštvo prepreka i napada koji su dolazili od onih kojima progres Turske nije u interesu.

- Svjetski politički i ekonomski poredak kojeg su pobjednici uspostavili nakon Drugog svjetskog rata škripi na svim poljima. Dešavanja tokom pandemije su jasno pokazala urušavanje tog sistema. Zatajile su sve međunarodne institucije, počevši od Ujedinjenih nacija. Nastavlja se erozija međunarodnih institucija koje više nisu efikasne u suočavanju s novim izazovima, krizama i potrebama ljudi na globalnom planu. Takozvane razvijene zemlje u stvarnoj krizi nisu bile u stanju zaštititi živote ni svojih građana - kazao je Erdogan.

On je naglasio da je posve jasno da je potrebna revizija i reforma međunarodnog sistema, a što se posebno odnosi na reformu Vijeća sigurnosti UN-a i prava veta koje je rezervirano za pet stalnih članica.

Naglasivši da je u cijelom svijetu neophodno uspostaviti sigurnost, Erdogan je kazao kako je svijetu potrebna pravedna podjela resursa koji su dostatni za sve ljude.

Erdogan je također kazao da Turska ima takav geopolitički položaj da se nalazi u centru regije koja je iskusila najveće krize. Kazao je da su rane iz prošlosti na Balkanu i dalje svježe i da je toj regiji neophodna uspostava trajnog mira i stabilnost.

Naveo je i primjer aneksije Krima kao potencijalnog izvora krize u crnomorskoj regiji te armensku okupaciju Nagorno-Karabaha kao glavni uzrok krize na Kavkazu.

- Konkretan primjer su napadi koje je u nedjelju Armenija, kao okupator Nagorno-Karabaha, počela na Azerbejdžan. Želim ovdje ponoviti da smo uz azerbejdžansku braću u njihovoj borbi za spas naroda i okupirane teritorije - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je dalje kazao da put do trajnog rješenja krize i mira na Kavkazu vodi preko povlačenja Armenije sa okupirane azerbejdžanske teritorije.

Najavio je da će Turska i dalje svim resursima i srcem podržavati bratski Azerbejdžan koji se našao na meti novih armenskih napada.

- One koji podržavaju hajdučku državu (Armeniju) upozoravam da će odgovarati pred zajedničkom savješću čovječanstva - poručio je Erdogan i dodao kako armenske vlasti neće spasiti to što konstantno iznose i šire neistine i klevete o Turskoj.

Ukazujući i na aktuelnu situaciju na istočnom Mediteranu, turski predsjednik je kazao da je primarni turski cilj da se sporovi oko podjele političkog i ekonomskog potencijala na Mediteranu rješavaju na miran i pravedan način.

Kritikujući Evropsku uniju, Erdogan je rekao  da je to postala neefikasna struktura bez horizonta koja je talac razmaženih Grka i kiparskih Grka.

- Ne postoji nijedan problem u našoj regiji koji je riješen zahvaljujući inicijativi i ulozi Evropske unije. Naprotiv, svaka kriza u koju se EU umiješala dodatno je produbljena - kazao je Erdogan.

Komentirajući pitanje Palestine, Erdogan je kazao da Turska kao čast države i naroda prihvata zadaću da prava potlačenog palestinskog naroda iznosi i brani na svim platformama.

- U tom gradu, kojeg smo morali napustiti u suzama tokom Prvog svjetskog rata, još uvijek je moguće naići na tragove osmanskog otpora. Jerusalem je naš grad, on je jedan od nas - kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan kazao je i to da je turska ekonomija postajala sve otpornija i jača što su se više nizali izazovi i napadi te da je kao država postala poprilično otporna na krize.

Uporedo s tim, Erdogan je na upit novinara o mogućem ponovnom uvođenju smrtne kazne u Turskoj kazao da je to odluka koju treba donijeti parlament.

- Vjerovatno već znate moj stav o tome. Ukoliko parlament usvoji pozitivnu odluku o tome, ja bih je kao predsjednik ratificirao - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.