open-navfaktor-logo
search
Unatoč "globalnim bandama"
Erdogan: Turska je ušla u ligu divova odbrambene industrije
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju kako je njegova zemlja u oblasti odbrambene industrije ušla u ligu divova, unatoč globalnim bandama koje su željele da Turska o njima ovisi.
14.11.2021. u 15:06
get url
text

Erdogan je govorio u Kongresnom centru u Istanbulu na okupljanju u organizaciji turskog sindikata Memur Sen.

Govoreći o uspjesima koje je Turska napravila u posljednje dvije decenije, Erdogan je poručio: "Iza svakog uspjeha koji smo postigli u posljednjih 19 godina kriju se vrlo ozbiljan trud, strpljenje, strategija i rad".

Kazao je kako je Turska uložila velike napore da podigne standarde demokratije te kako su njeni napori bili sabotirani provokacijama, državnim udarima i političkim ubistvima. Ipak, kako je kazao, nisu dozvolili da se njihov uspjeh zaustavi.

Dotakao se i uspjeha u oblasti odbrambene industrije.

- Imamo li naše bespilotne letjelice (IHA)? Imamo. Imamo li naše naoružane bespilotne letjelice (SIHA)? Imamo. Sada idemo na još jedan segment iznad. Imamo i svoje jurišne bespilotne letjelice Akinci - rekao je Erdogan te dodao:

"U oblasti odbrambene industrije ušli smo u ligu divova unatoč globalnim bandama koje su željele da o njima ovisimo".

Erdogan je jučer prisustvovao ceremoniji povodom spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije mosta "Canakkale 1915" preko moreuza Dardaneli, čime je Turska na još jednoj tački spojila Evropu i Aziju, te najavio da će most biti otvoren najdalje do 18. marta 2022., na godišnjicu turske pomorske pobjede u Canakkaleu.

- Nadamo se da ćemo ovaj ogromni most, dug 4.200 metara, otvoriti prije 18. marta - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.