open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka
Erdogan u Lavovu: Ne želimo novi Černobil
 Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je izrazio zabrinutost zbog sukoba oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA)
18.08.2022. u 19:54
get url
text
Volodimir Zelenski, Antonio Guterres, Recep Tayyip Erdogan

- Ne želimo da doživimo novi Černobil - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka u Lavovu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterresom.

Erdogan, Zelenski i Guterres razgovarali su o koracima koji mogu biti preduzeti da bi se diplomatskim sredstvima okončao rusko-ukrajinsko rat i održao mehanizam koji je nedavno uspostavljen za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

- Tokom našeg sastanka ocijenili smo mogućnost transformacije pozitivne atmosfere stvorene istanbulskim sporazumom u trajni mir - rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima ne samo Ukrajina, već i cijeli svijet počeo je da osjeća pozitivne efekte istorijskog sporazuma postignutog u Istanbulu o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora u ostatak svijeta.

Foto: AA

- Od 1. avgusta isporučili smo oko 625.000 tona ukrajinskih žitarica na svjetska tržišta sa 25 brodova - rekao je turski predsjednik.

Prema riječima Erdogana rusko-ukrajinski rat bio je glavna tema razgovora, a fokus je bio na mogućnostima za njegovo okončanje.

Istakao je da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

- Turska radi na diplomatskom okončanju sukoba. Bili smo uz naše ukrajinske prijatelje i nastavljamo to činiti - kazao je Erdogan.

Rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, dodajući da Zelenski i Guterres podržavaju ovaj stav.

VEZANI TEKST - Zelenski: UN mora obezbjediti sigurnost nuklearne elektrane Zaporožje

Erdogan je kazao i da će Turska nastaviti da ocjenjuje ishod današnjih sastanaka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskom stranom.

Turski predsjednik se prethodno sastao sa Zelenskim, a na konferenciji za novinare je rekao da su razgovarali o odnosima na nivou strateškog partnerstva koje pokriva sve dimenzije, mogućnost dalje saradnje i solidarnost.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina 22. jula potpisale su sporazum u Istanbulu o ponovnom otvaranju tri ukrajinske luke na Crnom moru kako bi se izvezle žitarice zadržane u ukrajinskim lukama usljed rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Generalni sekretar UN-a na konferenciji za novinare nakon trilateralnog sastanka rekao je da je sporazum potpisan u Istanbulu značajan kako bi se pomoglo ugroženim ljudima u svakom dijelu svijeta.

- Od početka ruske invazije na Ukrajinu bio sam jasan da nema rješenja za globalnu prehrambenu krizu bez obezbjeđivanja globalnog pristupa ukrajinskim prehrambenim proizvodima, ruskoj hrani i đubrivima - naglasio je Guterres.

Prema njegovim riječima ruski rat u Ukrajini donio je smrt, masovna razaranja, raseljavanje i dramatična kršenja ljudskih prava.

VEZANI TEKST - Erdogan otputovao u Ukrajinu, sastat će se sa Zelenskim i Guterresom

Izrazio je zabrinutost zbog situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje, pozivajući Rusiju i Ukrajinu na zdrav razum.

- Bilo kakva potencijalna šteta na nuklearnoj elektrani Zaporožje je samoubistvo, ona se ne smije koristiti kao dio bilo kakve vojne operacije - upozorio je Guterres.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je Erdogan odigrao vodeću ulogu u dogovoru o isporuci žitarica, što je pomoglo u rješavanju globalne krize sa hranom.

Naglasio je da Rusija mora odmah povući svoje trupe iz nuklearne elektrane u Zaporožju, te prekinuti provokacije i napade.

- Da bi počeli mirovni pregovori, Rusija prvo mora da napusti okupirane ukrajinske teritorije - naglasio je Zelenski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.