open-navfaktor-logo
search
Kremlj sve negira
EU uveo sankcije Wagner grupi: U Putinovoj tajnoj vojsci i srpski plaćenici
Evropska unija uvela je sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Wagner Group kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja.
14.12.2021. u 12:56
get url
text

- Wagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku - navodi EU u svom službenom časopisu, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja.

VEZANI TEKST - Kako su nastale i gdje djeluju ruske privatne vojne kompanije: I državljani BiH u Putinovim tajnim odredima

Rusija negira, a predsjednik Vladimir Putin je rekao da privatni vojni izvođači imaju pravo da rade i ostvaruju svoje interese bilo gdje u svijeti sve dok ne krše zakon.

Zabrane putovanja i zamrzavanje imovine, osmišljeni da ograniče vlade od saradnje sa Wagner Grupom, vjerovatno neće imati veliki utjecaj na Moskvu, ali označavaju dalje zaoštravanje vanjske politike prema Rusiji, kažu diplomate. Zapadne vlade optužuju Moskvu da koristi Wagnerovu grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Privatne vojne kompanije su se naročito razvile u periodu vladavine Vladimira Putina, a najpoznatija je upravo Wagner grupa, čiji je vlasnik Yevgeny Prigozhin, ruski oligarh blizak Kremlju. Međutim, pored ove aktivno je još mnogo drugih privatnih vojnih kompanija.

Grupa Wagner u svom sastavu ima i "srpsku jedinicu", koju je predvodio Davor Savičić, državljanin BiH. On je bio pripadnik Arkanovih tigrova. Poznat je i pod nadimkom Elvis. Prema dostupnim podacima, povrijeđen je u sukobima u ukrajinskoj regiji Lugansk, a zabilježeno je njegovo učešće i na sirijskom ratištu.

Ukrajinska obavještajna služba je u decembru 2017. godine objavila potjernicu za šest srpskih boraca iz Srbije i BiH. Ukupno je, prema podacima ukrajinskih vlasti, u toj zemlji na strani proruskih snaga ratovalo oko 300 srpskih vojnika.

Kako su ranije objavljivali svjetski mediji, Savičićevo stalno prebivalište je u ruskom Himkiju. Njegovo kodno ime je Vuk. Negirao je svako svoje djelovanje u ovoj paravojnoj organizaciji te isticao da se bavi građevinskim poslovima. Poručivao je i kako ne planira dolaziti niti u BiH, niti u Srbiju. 

Ruski nezavisni list Fontanka, prije nekoliko godina, intervjuisala je veći broj plaćenika koje je Wagner angažovao, ali je pribavila i dokumente i fotografije iz kojih se vidi da su njeni borci u Siriji, uključujući i njen takozvani srpski vod, za koji je rekla da je predvodio bosanski Srbin Davor Dragolobović Savičić, objavio je 2016. godine Birn.

Savičić je rekao da nije učestvovao u borbama u Ukrajini i Siriji. Međutim, Fontanka je saopćila da ima dokaze da je Savičić nekoliko puta viđen u kampu za obuku u ruskom selu Molkino, odakle je određeni broj boraca po ugovoru sa Wagnerom raspoređen u Siriju.

Borci koji su razgovarali sa Fontankom rekli su da je Savičić bio veoma cijenjen od svojih pretpostavljenih u Wagneru zbog svog velikog bojnog iskustva, te da je dobio kodno ime Vuk kao odraz njegove snage i hrabrosti u borbi. Ruski list je tvrdio da je Savičić prepoznat kao zvijezda u usponu među plaćenicima tokom sukoba na istoku Ukrajine, kada je, prema tvrdnjama bosanskih službi sigurnosti, bio jedan od mnogih bosanskih Srba koji su odlučili da se pridruže proruskim pobunjenicima.

Crnogorsko tužilaštvo je 2001. godine optužilo Savičića i još trojicu muškaraca da su podmetnuli bombu u kuću Duška Martinovića u gradu Berane, u kojoj je ubijeno šest osoba. Radi se o tome da im je navodno Martinović dužan oko 15.000 eura.

Savičić je prvobitno u Crnoj Gori osuđen na 20 godina u odsustvu, ali je u žalbenom postupku odlučeno da nema dovoljno dokaza da je on odgovoran za bombaški napad. Od 2001. godine do oslobađajuće presude 2014. godine, crnogorska policija ga je pratila od Bosne do Francuske, Španije i Rusije, ali nikada nije uspjela da ga uhapsi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.