open-navfaktor-logo
search
Traže istragu
Euro-Med: Postoji sumnja da Izrael krade organe iz tijela poginulih u Gazi
Izraelska vojska drži tijela desetaka Palestinaca ubijenih tokom genocida u Pojasu Gaze počevši od 7. oktobra, a Euro-Med Human Rights Monitor je pozvao na stvaranje nezavisnog međunarodnog istražnog odbora zbog sumnji u krađu organa.
28.11.2023. u 14:46
get url
text

Euro-Med Monitor je dokumentovao konfiskaciju nekoliko desetaka mrtvih tijela od izraelske vojske iz medicinskog kompleksa Al-Shifa i indonežanske bolnice u sjevernom pojasu Gaze, te drugih iz blizine takozvanog "sigurnog koridora" (Salah al-Din Put) namijenjen za raseljena lica koja se kreću ka centralnim i južnim dijelovima pojasa.

Prema Euro-Med Monitoru, izraelska vojska je također iskopala i zaplijenila tijela iz masovne grobnice koja je uspostavljena prije više od 10 dana u jednom od dvorišta medicinskog kompleksa Al-Shifa.

Dok je na desetke leševa predato Međunarodnom komitetu Crvenog križa, koji ih je zauzvrat prevezao u južni pojas Gaze kako bi se završio proces sahrane, izraelska vojska još drži tijela desetaka mrtvih ljudi.

Zabrinutost zbog krađe organa iz leševa iznio je Euro-Med Monitor, pozivajući se na izvještaje medicinskih stručnjaka u Gazi koji su brzo pregledali nekoliko tijela nakon puštanja na slobodu. Ovi medicinski stručnjaci pronašli su dokaze o krađi organa, uključujući nedostajuće pužnice i rožnjače, kao i druge vitalne organe poput jetre, bubrega i srca.

Doktori u nekoliko bolnica u Gazi rekli su timu Euro-Med Monitora da se krađa organa ne može dokazati ili opovrgnuti isključivo forenzičkim medicinskim pregledom, jer je više tijela podvrgnuto hirurškim zahvatima prije smrti. Naveli su da im je nemoguće izvršiti potpuni analitički pregled pronađenih leševa s obzirom na intenzivne zračne i artiljerijske napade i priliv ranjenih civila, ali su otkrili nekoliko znakova moguće krađe organa od strane izraelske vojske.

Izrael ima dugu historiju držanja tijela mrtvih Palestinaca, rekao je Euro-Med Monitor, jer drži posmrtne ostatke najmanje 145 Palestinaca u svojim mrtvačnicama i otprilike 255 na svom "Groblju brojeva", koje se nalazi u blizini jordanske granice i zabranjeno je za javnost, pored 75 nestalih osoba koje Izrael nije identifikovao.

Prema organizaciji za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, Izrael pohranjuje tijela mrtvih Palestinaca u ono što naziva "grobovima neprijateljskih boraca", a to su skrivene masovne grobnice smještene na određenim lokacijama kao što su zatvorene vojne zone, gdje se pokopavanja i sahrane tajno vrše. Posmrtni ostaci ili tijela mrtvih označeni su samo metalnim pločama.

Prema ranijem izvještaju Euro-Med Monitora, izraelske vlasti držale su mrtva tijela Palestinaca na temperaturama ispod nule - ponekad ispod 40 stepeni Celzijusa - kako bi osigurale da ostanu neometane i da bi eventualno sakrile krađu organa.

Prema grupi za ljudska prava, Izrael je nedavno donio zakon o držanju tijela mrtvih Palestinaca i krađi njihovih organa. Jedna od takvih odluka je odluka izraelskog Vrhovnog suda iz 2019. koja dozvoljava vojnom vladaru da privremeno zakopa tijela na ono što je poznato kao "groblje brojeva". Do kraja 2021. izraelski Kneset (ili parlament) je usvojio zakone koji dozvoljavaju vojsci i policiji da drže tijela mrtvih Palestinaca.

Posljednjih godina bilo je izvještaja o nezakonitom korištenju palestinskih leševa koje drži Izrael, uključujući krađu organa i njihovu upotrebu u laboratorijama izraelskih univerzitetskih medicinskih fakulteta.

Izraelska doktorica Meira Weiss je u svojoj knjizi "Over Their Dead Bodies" otkrila da su organi uzeti od mrtvih Palestinaca korišteni u medicinskim istraživanjima na medicinskim fakultetima izraelskih univerziteta i transplantirani u tijela jevrejsko-izraelskih pacijenata. Još zabrinjavajuća su priznanja Yehude Hessa, bivšeg direktora izraelskog Instituta za sudsku medicinu Abu Kabir, o krađi ljudskih tkiva, organa i kože od mrtvih Palestinaca tokom određenog vremenskog perioda bez znanja ili odobrenja njihovih rođaka.

Smatra se da je Izrael najveće središte za ilegalnu globalnu trgovinu ljudskim organima, prema istrazi američke mreže CNN iz 2008. godine, koja je također otkrila da je Izrael učestvovao u krađi organa mrtvih Palestinaca za ilegalnu upotrebu.

Euro-Med Monitor je potvrdio da je Izrael jedina zemlja koja sistematski drži tijela onih koje ubija, i klasifikovana je kao jedno od najvećih svjetskih centara za ilegalnu trgovinu ljudskim organima pod izgovorom "sigurnosnog odvraćanja" i sveukupno kršenje međunarodnih povelja i sporazuma.

Kao i svaka druga država, Izrael se mora pridržavati pravila međunarodnog prava, koja propisuju neophodnost poštovanja i zaštite tijela poginulih tokom oružanih sukoba. Četvrta Ženevska konvencija naglašava da "svaka strana u sukobu mora poduzeti sve moguće mjere da spriječi da mrtvi budu opljačkani. Sakaćenje mrtvih tijela je zabranjeno".

Euro-Med Human Rights Monitor je također potvrdio da odbijanje predaje tijela mrtvih kako bi ih ožalošćene porodice mogle dostojanstveno sahraniti u skladu sa njihovim vjerskim uvjerenjima može predstavljati kolektivnu kaznu, što je strogo zabranjeno članom 50 Haškog suda, kao i članom 33. Ženevske konvencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.