Kirilenko je rekao da je skoro 100.000 stanovnika Mariupolja već stiglo u Zaporožje. Pojasnio je da su tokom prethodnih pokušaja izvlačenja civila ruske snage prekršile svoje sporazume, prisiljavajući one koji su bježali da se oslanjaju na privatni transport.

- Ovog puta četiri autobusa su uspjela organizovano da napuste opkoljeni grad. To je mnogo manje od dogovorenog, ali mi se i dalje radujemo svakom spašenom životu - dodao je Kirilenko.

Malo prije toga, mediji su objavili da su ukrajinski zvaničnici u utorak identificirali lokaciju masovnih grobnica izvan lučkog grada Mariupolja, te da su te tvrdnje potkrepljene objavljivanjem satelitskih snimaka koje je prikupio i analizirao Maxar Technologies, prenosi CNN.

U objavi u četvrtak na Telegramu, Petro Andriuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, objavio je koordinate na Telegramu, rekavši da su ruske snage iskopale nekoliko masovnih grobnica, od kojih svaka ima oko 30 metara, u Manushu, gradiću oko 19 kilometara zapadno od Mariupolja.

- Kamioni nose tijela mrtvih, u stvari, jednostavno ih bacaju na nasip. Ovo je direktan dokaz ratnih zločina i pokušaja njihovog prikrivanja - dodao je.

Maxar je u utorak objavio analizu satelitskih snimaka za koje se čini da pokazuju dokaze o novim grobnicama na lokaciji na sjeverozapadnom rubu Manhusha.

- Prema nedavnim medijskim izvještajima, ruski vojnici su na ovu lokaciju odvozili tijela ubijenih u Mariupolju. Pregled naših satelitskih snimaka od sredine marta do sredine aprila pokazuje da je proširenje novog skupa grobnica počelo između 23. i 26. marta 2022. i nastavilo se širiti u posljednjih nekoliko sedmica. Grobovi su poravnati u četiri dijela linearnih redova (veličine približno 85 metara po dionici) i sadrže više od 200 novih grobova - naveo je Maxar u svojoj analizi.

I gradonačelnik opkoljenog lučkog grada Mariupolja, Vadim Bojčenko, izjavio je u četvrtak da ruski vojnici ukopavaju tijela ukrajinskih civila ubijenih u sukobu i cilju zataškavanja vojnih zločina.

Izjavio je da su tijela počela nestajati s gradskih ulica.