Volkswagenov finansijski ogranak očekuje pad zarade ove godine, jer rastuće kamatne stope i inflacija počinju opterećivati ​​potražnju za automobilima.

Kupci raspravljaju hoće li kupiti vozilo ili pogurati ugovor o leasingu za mjesec dana unaprijed zbog zabrinutosti uključujući porast cijena energije, izjavio je Frank Fiedler, glavni finansijski direktor VW Financial Services. To slijedi prošlosedmično upozorenje BMW-a da se narudžbe novih vozila povlače osobito u Evropi.

Dok je Continental u utorak potvrdio svoje izglede za ovu godinu, njemački proizvođač dijelova rekao je da mora pokriti oko 3,5 milijardi eura dodatnih troškova za sirovine, energiju i logistiku, pri čemu su cijene prekomorskih kontejnera u nekim slučajevima skočile osam puta. 

Finansijska direktorica Continentala Katja Duerrfeld opisala je uvjete kao "poput uragana" i predvidjela da ti pritisci "neće popustiti u skorije vrijeme".

Njemačka ekonomija, najveće u Evropi, stagnirala je u drugom tromjesečju zbog porasta cijena, manjka opskrbe i prijetnje racioniranja energije u slučaju da Rusija prekine dotok plina, prenosi Automotive News Europe.

Ekonomisti smatraju da je recesija gotovo neizbježna u drugoj polovici. Ekonomija Velike Britanije ulazi u recesiju koja je po opsegu jednaka onoj viđenoj 1990-ih, počevši od četvrtog tromjesečja dok se kriza troškova života produbljuje.

Proizvođači automobila već neko vrijeme uspijevaju prevladati te probleme.

Dok je prodaja vozila u Evropi pala u protekloj godini, Mercedes-Benz, VW, BMW i drugi zabilježili su porast dobiti jer su svoju ograničenu proizvodnju usmjerili na modele s visokom maržom.

Finansije i odjeli za upravljanje voznim parkom proizvođača automobila imali su koristi, jer je kriza čipova potaknula potražnju za polovnim automobilima i podigla cijene.

Neki proizvođači, uključujući Stellantis i Mercedes, i dalje su optimistični da mogu održati snažnu zaradu u drugoj polovini godine.

Ali sve je manje jasno da će oni moći mnogo dulje nadmašiti ​​temeljne probleme ekonomije. BMW je prošle sedmice rekao da su narudžbe i dalje visoke, ali je upozorio da neće moći u potpunosti prenijeti sve veće troškove materijala. A firme se već pripremaju za sumornu zimu zbog sve veće energetske krize u regiji.