open-navfaktor-logo
search
Gubi mu se trag
Faktor saznaje: Anis Sabitović sa dopusta se nije vratio u KPZ Sarajevo
Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Sabitović najvjerovatnije napustio državu
Denis Zeba
04.08.2019. u 21:32
get url
text
KPZ Sarajevo

Osuđenik Anis Sabitović, koji kaznu služi u centralnom odjeljenju Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo, nakon što je izašao na dopust nije se vratio u zatvor, saznaje Faktor.

Sabitović je, prema našim saznanjima, po Zakonu za izvršenje krivičnih sankcija FBiH ispunjavao sve osnove te imao pravo na korištenje vanzatvorskih pogodnosti. On se do sada uredno vraćao u zatvor, međutim, jučer se u KPZ-u nije pojavio u vrijeme kada je tu trebao biti.

Povodom ovih informacija kontaktirali smo Faruka Zubčevića, direktora KPZ Sarajevo, koji nam je potvrdio da se Sabitović nije vratio na odsluženje kazne.

- Nakon što je KPZ poduzeo sve potrebne mjere i radnje, obavijestili smo sve policijske i sigurnosne agencije u državi, uključujući i Graničnu policiju BiH, u smislu raspisivanja potjernice za ovim licem - kazao je Zubčević.

Kako nezvanično saznajemo, Sabitović je u kritičnom periodu bio u jednom ugostiteljskom objektu na području Ilidže i od tada mu se gubi svaki trag. Prema nezvaničnim informacijama, sumnja se da je Sabitović najvjerovatnije napustio državu, te se ne isključuje mogućnost da je koristio lažni identitet i "bugarski pasoš". Isto tako, svjedoci koji su saslušani na ove okolnosti, istražiteljima su kazali kako ništa nije ukazivalo na to da će Sabitović pobjeći.

On je, inače, bio svjedok u predmetu protiv Amela Sejfovića, kojem se sudi za bijeg iz sarajevskog zatvora. On je na jednom od ročišta svjedočio kako je pomogao da se u KPZ unese kutija, za koju je "pretpostavljao da se u njoj nalazi pištolj", kojim je kasnije Sejfović pucao prilikom bijega iz zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.