Podrška

FBiH: Osiguran prvi posao za 75 pripravnika povratnika

Objavljeno: 09.09.2019. u 12:51

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić potpisao je ugovore za 75 povratnika i 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja

FOTO: Damir Hodžić

U sali Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je upriličena svečanost potpisivanja ugovora sa 75 povratnika s visokom stručnom spremom o obavljanju pripravničkog staža, prenosi Anadolu Agency (AA).

Goste i povratnike je najprije pozdravio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je potpisao i uručio ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremnom i 46 poslovnih subjekata u povratničkim sredinama koji se nalaze u početnoj fazi poslovanja (start-up biznisi).

Foto: Damir Hodžić

Ovi programi Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, ukupne vrijednosti 750.000 KM, provode se s ciljem zapošljavanja povratnika, posebno mladih obrazovanih kadrova, a na osnovu raspisanog javnog poziva tog ministarstva.

Program pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika s visokom stručnom spremom, namijenjen je zapošljavanju mladih obrazovanih kadrova, gdje se kroz njihovo stručno osposobljavanje, odnosno pripremu za tržište rada, direktno utiče na njihov održivi povratak/ostanak u mjestima povratka. Ovaj program vrijedan je 350.000 KM.

Foto: Damir Hodžić

Program "Podrška start-up (početnog biznisa) povratnika" provodi se s ciljem povećanja stepena održivosti, razvoja i jačanja početnih biznisa povratnika, a time i podsticanju samozapošljavanja/zapošljavanja povratnika. Ove godine za ugovore je izdvojeno više od 400.000 KM.

Pripravnici su povratnici iz 25 općina s područja cijele BiH koji će biti angažovani kod 28 poslodavaca, dok 46 povratnika iz 19 općina imaju start-up biznis.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije