open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija u RS-u
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić: Sačuvajmo bosanski jezik olovkom i znanjem!
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić istakao je važnost obrazovanja i istrajnosti u stjecanju znanja kod novih generacija.
21.02.2021. u 08:24
get url
text

Posebno je naglasio izazove sa kojima se suočavaju roditelji u bošnjačkim povratničkim zajednicama u entitetu RS, poručujući da je najvažnije da svoju djecu ohrabre na učenje i obrazovanje, te da je to njihov najbolji doprinos borbi za ravnopravnost bosanskog jezika.

- Maternji jezik je jedno od najvećih pitanja i problema sa kojima se suočava povratnička zajednica. Čovjeka najviše zaboli kada vidi da se sistemska diskriminacija koju provode vlasti RS-a primjenjuje i na njegovom djetetu. Ta borba će trajati, zakon i Ustav je na strani naše borbe. Do pomaka na tom polju, mi ne smijemo odustajati. Trebamo raditi ono što možemo da svoju djecu obrazujemo, da budu najbolja u svojim razredima i školama. Nikada ne smijemo dozvoliti da politike koje su vođene idejama diskriminacije i isključivanja skrenu našu djecu sa puta školovanja i učenja, jer je to – na kraju dana, zapravo i njihov glavni cilj - poručio je ministar Ramić.

Dodao je da on pripada generaciji koja je učila srpskohrvatski jezik, te ističe da ga to nije učinilo ni manjim Bošnjakom, ni manjim Bosancem.

- U tom pravcu trebamo razmišljati, diskriminacija nikada ne uspije ukoliko na nju ne pristanete. Pored povratničkih zajednica, taj problem je prisutan i širom naše dijaspore. Vidim da su naši ljudi kroz dopunske škole i džemate organizovani kako bi sačuvali bosanski jezik. Snaženjem utjecaja međunarodne zajednice, u vremenu koje dolazi, diskriminatorne prakse poput ove će morati prestati. Sačuvajmo bosanski jezik olovkom i znanjem. Dragi đaci širom naše zemlje, želim da vam današnji Dan bude prilika da sa vašim roditeljima razgovarate o važnosti maternjeg jezika. On je taj po kojem, širom svijeta, jedni druge prepoznajemo. Maternji jezik je više od slova i govora, on je ideja i vrijednost koju čuvamo od generacija koje su bile prije nas za generacije koje će doći poslije nas - zaključio je ministar Ramić, saopćio je FMROI.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.