open-navfaktor-logo
search
Pozicije pa program
Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo "zapelo" na premijerskoj poziciji
Transparentno je Konaković, još mnogo prije Općih izbora, najavio povratak na mjesto prvog čovjeka Kantona Sarajevo, a namjere je nakon 7. oktobra potkrijepio sa šest osvojenih mjesta u Skupštini te istupima potencijalnih partnera o namjeri formiranja vlasti bez njegove bivše stranke
25.10.2018. u 08:11
get url
text
U toku pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo

Program, a ne raspodjela pozicija i resora. Princip je to na kojem se, kažu akteri, temelje pregovori o formiranju nove skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. I tek što su razgovori započeti, pojavili su se prvi problemi. Ne zbog programa već zbog pozicija.

Nakon što su prvi izborni rezultati nagovijestili konture budućeg saziva Skupštine Kantona Sarajevo, izdvojila se grupa stranaka sa pojedinačnim istupima o namjeri formiranja vlasti bez SDA, stranke koja je dobila najveću podršku glasača. Iskristalizirao se time blok ideološki nekompatibilnih stranaka koje su na temelju prostog zbira ruku u skupštinskoj sali nagovijestili sastav buduće vladajuće koalicije.

Već prvi konkretniji korak na putu ka njenom formiranju ukazao je na polarizaciju tog bloka, koja nije nastala kao posljedica ideoloških pogleda već prisutnih tendencija ka preuzimanju liderske uloge, odnosno, budimo konkretniji, preuzimanju premijerske fotelje u novom sazivu Vlade Kantona Sarajevo.

Tu je fotelju, odnosno povratak u nju, sebi kao cilj zacrtao predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. I tu ambiciju nije skrivao. Transparentno je, još mnogo prije Općih izbora, najavio povratak na mjesto prvog čovjeka Kantona Sarajevo, a namjere je nakon 7. oktobra potkrijepio sa šest osvojenih mjesta u Skupštini te istupima potencijalnih partnera o namjeri formiranja vlasti bez njegove bivše stranke SDA. I Konakoviću ne dolazi u obzir koalicija sa SDA. Ne zato što je iznenada spoznao da je nemoguća kvalitetna saradnja sa strankom u kojoj je proveo 14 godina, već zato što mu u koaliciji sa SDA njegovih šest ruku u Skupštini neće biti dovoljno uvjerljiv argument i čvrst osnov za traženje premijerskog mandata. SDA ih je, naime, dobila deset, a samo jedan kandidat te stranke Semir Efendić prikupio je veći broj glasova od cijele Konakovićeve stranke.

Šest Konakovićevih skupštinskih ruku kao garanciju premijerskog mandata su prošle sedmice obezvrijedile i građanske stranke. Naša stranka, SDP i Demokratska fronta održali su zaseban sastanak o formiranju vlasti. Zbir od ukupno 12 njihovih zastupnika nije dovoljan za skupštinsku većinu, ali je dovoljan da blok tih stranaka preuzme lidersku ulogu u cijeloj priči i da od Konakovića, kojeg većina tretira kao derivat SDA i kojem još ne praštaju određene postupke, "oduzmu" željenu poziciju.

S obzirom na to da je lična ambicija dovedena u pitanje, Konaković je odlučio da pogazi principe koje je ranije zagovarao u javnosti, što mu, svakako, nije prvi put. Uzeo je za ruku predsjednika NBL-a (stranke u javnosti poznatije kao "Nargila Bar Lista") Ibrahima Hadžibajrića i krišom se, suprotno ranijim najavama o transparentnosti pregovora o formiranju vlasti, uputio ka Avazovom tornju na noge Fahrudinu Radončiću. Istom onom Radončiću kojeg je prije samo dva mjeseca opisivao kao "jednu od najštetnijih stvari koje su zadesile našu državu, a posebno Bošnjake".

- SBB i Avaz predstavljaju beskrajni izvor laži, spletki, političkih smicalica, spinova i podmetanja po svaku cijenu, koje urušavaju i obezvrijeđuju sve moralne vrijednosti našeg društva, ali koje srozavaju u samo blato naš politički sistem i da kao takvi predstavljaju sramotu za naš narod. Zbog toga, Narod i Pravda poziva još jednom sve čestite ljude, članove SBB-a, da se ograde od zločinačkih, lažnih i beskurpuloznih igara, kao i neprekidnog razvlačenja pameti našem narodu koje dolaze iz Avaza i SBB-a. Da kažu dosta, da pokažu svoju čast i hrabrost, da se ograde od brutalnog nasilja koje nad građanima BiH već godinama sprovodi Radončić – napisao je Konaković, što je zapravo samo jedan u nizu "kritičkih osvrta" na račun Radončića i SBB-a.

Istovremeno je, po izbacivanju iz SDA, tvrdio da su ta stranka i SBB jedno, da Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić kuju zajedničke planove. Danas mu koalicija sa SDA ne dolazi u obzir, a SBB-u je ipak spreman otići na noge kako bi i on prikupio 12 ruku koje će mu održati živim nade za povratak u premijersku fotelju. Jer, kada je vlastita pozicija u pitanju, principijelnom Konakoviću nije problem zatražiti podršku čovjeka koji njegovom prijatelju, kumu i stranačkom partneru Kemalu Ademoviću u ruke svakodnevno gura odgovornost za "najmračnija politička ubistva".

Zbog toga se Konaković, uprkos ranijim obećanjima o "javnom pozivu medijima da prisustvuju pregovorima o koalicijima u kojima će učestvovati Narod i pravda", krišom ušunjao u Avazov toranj. Namjera da planirani tajni sastanak ostane skriven od javnosti propala mu je upravo zahvaljujući članovima njegove političke opcije kojima premijerska fotelja stranačkog šefa nije prioritet u odnosu na principe u koje se kleo uvjeravajući ih da napuste matičnu stranku ili da pristupe njegovom političkom projektu.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH će do 6. novembra potvrditi rezultate Općih izbora, a rok za konstituiranje kantonalnih skupština istječe deset dana nakon potvrde rezultata. Do tada, odnosno do sredine novembra, trebao bi biti poznat sastav nove skupštinske većine, što znači da će naredne tri sedmice obilovati javnim, tajnim, grupnim i individualnim sastancima koji će ponuditi sve odgovore na otvorena pitanja, pa i ono koje se odnosi na ime novog premijera Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.