- Naime, 23. augusta Adna Pandžić je na svom Facebook profilu objavila status u kojem je Bh. povorku ponosa naziva "povorkom stida", navela je da se konačno i definitivno protivi prihvatanju LGBTIQ osoba, te je istakla da LGBTIQ osobe ne može svrstati u normalan obrazac ponašanja. Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa smatra da je navedena retorika kandidatkinje na izborima, Adne Pandžić, neprihvatljiva. Posebnu težinu nosi to što je Adna Pandžić kandidatkinja za poziciju načelnice općine Novo Sarajevo - naveli su iz OO Bh. povorke ponosa.

Dodaju da je na 58. sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine potvrđeno kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu 1.500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3.000 KM.

- Kako je Centralna izborna komisija navela u svojoj odluci, kandidatkinja je nedvosmisleno imala namjeru da svojim porukama širi govor mržnje, što može imati negativne posljedice po LGBTIQ osobe. Prvenstveno, ovakvim govorom se prema članovima zajednice može stvoriti prezir i neprijateljstvo, ali i izazvati nasilje - naveli su u saopćenju.

CIK je, kako ističu, u svojoj odluci naveo da ovakvo ponašanje ne može biti tolerisano u izbornoj kampanji, ali ni van službenog perioda od 30 dana izborne kampanje. Konkretno, kako dodaju, u ovom slučaju prekršena su pravila komunikacije putem interneta, a s obzirom na to da je Facebook mreža koja je pristupačna velikom broju ljudi, Centralna izborna komisija nije mogla da se ograniči samo na period od 30 dana izborne kampanje.

- Ovako usko tumačenje zakona bi omogućilo kandidatima da nesmetano koriste govor mržnje sve do službenog početka perioda kampanje (30 dana do dana izbora) i tek kada izborna kampanja zvanično počne povedu računa o svom govoru i javnom nastupu da ne bi bili izloženi sankciji. CIK BiH ima odgovornost da ove pojave sprečava i ne dozvoli ovakav govor svim ovjerenim političkim subjektima i njihovim kandidatima. Cijeneći da pisani govor Adne Pandžić ima karakter intenzivne negativne emocije zastrašujućeg ili uznemirujućeg izražavanja o neprihvatanju grupe LGBTIQ zajednice koju naziva 'povorkom stida', i kako se ovim govorom javno, putem društvene mreže izaziva mržnja prema pojedincima ili grupi sa ciljem propagande netrpeljivosti prema drugima, CIK BiH nije mogao, a da ne cijeni da ova izjava ujedno podstiče i opravdava napad na seksualnu orijentaciju i diskriminira pripadnike te grupe, što je današnjem društvu nedopustivo - stoji u obrazloženju odluke, koju su pozdravili iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.