open-navfaktor-logo
search
Parnica
Grad Tuzla tužio Sejdaliju Bujakovića: "Kriv" što je novac FBiH potrošio u Brezi umjesto u Tuzli
Sejdalija Bujaković zbog klizišta u tuzlanskom naselju Crvene Njive ostao je bez krova nad glavom. Vještak je njegovu legalno sagrađenu kuću procijenio na više od 130.000 KM, a on je na ime gradnje zamjenskog objekta, šest godina kasnije, dobio 25 hiljada maraka. Kuću je gotovo izgradio, a onda je dobio tužbu Gradskog pravobranilaštva Tuzla, u kojoj traže da vrati dobijeni novac.
05.02.2020. u 18:25
get url
text
Sejdalija Bujaković ispred nedovršene kuće u Brezi

- Nakon godina plaćanja kirije i neizvjesnosti, dobio sam iznos koji nije ni približno dovoljan za kupovinu zemljišta i gradnju kuće u Tuzli. Nakon što sam dobio posao u Brezi, kupio sam zemljište, dobio građevinsku dozvolu i počeo graditi u Brezi. Svih 25 hiljada sam uložio u kuću i uz to podigao kredit da bih mogao završiti objekat - priča Sejdalija Bujaković.

Bujaković je dobio novac Federalne uprave civilne zaštite za izgradnju zamjenskih objekata, a raspodjelu sredstava putem javnog oglasa provele su službe Grada Tuzle. U junu 2019. godine Komisija za kontrolu utroška dodijeljenih sredstava, koju je formirao Grad Tuzla, utvrđuje liste kandidata koji su opravdali sredstva, nisu opravdali sredstva, djelimično opravdali sredstva te listu onih za koje nisu mogli zauzeti stav, među kojima se našao Sejdalija Bujaković.

U javnom pozivu na koji se Bujaković prijavio nigdje nije navedeno da zamjenski objekat mora biti na području Tuzle, a u ugovoru koji je potpisao u članu dva navodi se da je iznos "pomoć za izgradnju zamjenskih objekata na području grada Tuzle".

- Godinama sam predavao zahtjeve da mi se na području Tuzle dodijeli neki plac za kuću, ali ništa nisam dobio. Sada kada sam našao način da sam sebi pomognem uz novac koji sam dobio, to je postalo sporno - priča Sejdalija Bujaković.

Zanimljivo je da u tužbi Pravobranilaštva, zaprimljenoj 14. januara ove godine, navodi da Bujaković "nije dokazao namjenski utrošak sredstava" te da je "komisija utvrdila da sredstva nije namjenski utrošio", što nije tačno jer se Bujaković ne nalazi na listi onih koji sredstva nisu utrošili namjenski, čak naprotiv. Naime, komisija je utvrdila da je "korisnik sredstava dostavio dokumentaciju iz koje proizilazi da je utrošio i više sredstava od dodijeljenih". Također dodaju da "s obzirom na to da korisnik sredstava gradi novi stambeni objekat na području za koje ova Komisija nije mjesno nadležna (općina Breza), nije se mogla izvršiti kontrola na licu mjesta".

Ipak, Pravobranilaštvo u tužbi traži povrat kompletnog iznosa od 25.000 KM, a uz to, od porodice koja je očito u stanju socijalne potrebe, traže naknadu za sastavljenje tužbe u iznosu od 940 KM.

Postavlja se pitanje gdje bi išlo 25 hiljada maraka Sejdalije Bujakovića jer federalni fond iz kojih je izdvojen novac više ne postoji.

Evropska konvencija o ljudskim pravima, koja je iznad bilo kojeg zakona u BiH, svakom od nas garantira pravo na dom, kretanje i izbor boravišta. Sejdaliji Bujakoviću pravo na dom je uskraćeno kada je izmješten iz svoje legalno sagrađene kuće, a za to nije dobio adekvatnu naknadu. Kada je uz minimalno obeštećenje našao način da sagradi novu kuću i to pravo mu Grad Tuzla želi oduzeti, a uz sve to na njegova leđa svaliti i sudske troškove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.