open-navfaktor-logo
search
Reakcija
HDZ 1990 se žali jer Vlada KS subvencionira firme u Sarajevu, a ne i firme iz drugih kantona
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990 je reagirala na odluku Vlade Kantona Sarajevo (KS) o dodjeli budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart 2020. godine, kojom su ograničili mogućnost isplate samo onim poslovnim subjektima koji imaju sjedište u Sarajevu.
22.05.2020. u 13:32
get url
text

VEZANI TEKST - Inspektori "češljaju" ugostitelje u Mostaru, HDZ se žali: Ovo je nova neugodna restrikcija iz Sarajeva

 

- Na taj način su doveli u neravnopravan položaj sve poslovne subjekte koje imaju svoja predstavništva u KS i sve svoje porezne obaveze (doprinose na plaće i razne vrste poreza) uplaćuju u Budžet KS. Stoga, tražimo od Vlade KS da promijeni hitno ovu odluku i već za mjesec april u svoj javni poziv uključe i ove poslovne subjekte – navodi se u reakciji HDZ-a 1990.

Ova odluka je, dodaju, još nerazumljivija zbog činjenice da su i druge kantonalne vlasti, te navode primjer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, uključile u isplatu sve one koji svoje obaveze izvršavaju u tim kantonima, bez obzira na to gdje im je sjedište.

- Naglašavamo da temelj subvencija mora ići prema radniku koji nije mogao zaraditi plaću za navedene mjesece. Zar je nekom u ovom trenutku bitno ko je poslodavac i odakle je poslodavac? Ispravite nepravdu u navedenoj odluci – poručili su iz HDZ-a 1990.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.