Predsjednik SDA smatra da bi se presude Evropskog suda za ljudska prava i presude Ustavnog suda BiH koje su, na prvi pogled, u koliziji mogle implementirati kroz oživljavanje takozvanog "Aprilskog paketa".

Sa Čovićem je, kaže Izetbgeović, do sada razgovara o "dva htjenja" koja se trebaju uskladiti. 

- Naša htjenja su na tragu onoga što su presuda Evropskog suda za ljudska prava, građanski princip, pravo svakog građanina da se na svakom pedlju ove zemlje kandiduje i da može glasati za koga hoće, a na liniji tih presuda "Sejdić-Finci" i tako dalje. Čović ide naravno na priču - legitimni predstavnici, presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" - kazao je Izetbegović. 

Obrazložio je da, po njegovom mišljenju, HDZ i HNS imaju naivno ubjeđenje da se bez ustavnih promjena mogu riješiti ove stvari i to samo zakonom.

- Ja, da vam pravo kažem, ne vidim kako je to moguće. Mislim da će se ići u temeljite ustavne promjene. One bi trebale uključivati sve na čemu insistira HDZ i SDA, ali i što je prihvatljivo i za Demokratsku frontu koja je koalicioni partner i neću ništa uraditi dok se ne dogovorim sa Željkom Komšićem - najavio je Izetbegović.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je da međunarodna zajednica na ovim pitanjima "poraditi sa srpskom stranom". 

- A sve to kako bi se krenulo ka implementaciji cjelovitog "Aprilskog paketa" koji je veoma dobar jer predviđa jednog predsjednika BiH i dva zamjenika, jača ulogu Vijeća ministara... Ili eventualno mofifikovanog "Aprilskog paketa" - rekao je Izetbegović.

To bi, kaže, olakšalo donošenje odluka, zbog čega se nada da će takvo nešto biti postignuto već u narednoj godini.

Bez obzira na otpore i iz Republike Srpske, Izetbegović smatra da je moguće doći do rješenja na tragu ovih prijedloga, ali uz međunarodnu podršku, predstavnika međunarodne zajednice, koja pokazuje znakove odlučnosti u posljednje vrijeme i uz snažni angažman nove američke administracije.

- Prvi korak je otklanjanje mogućnosti blokada koje upravo trpimo i zakonska zabrana negiranja genocida, presuda koje se odnose na ratne zločine, slavljenja ratnih zločinaca. U nizu sljedećih koraka koji nas čekaju na evropskom putu BiH, trebamo dobrovoljno i saglasno doći do ustavnog preustroja zemlje koji neće biti baziran na ratnim i etničkim podjelama - kazao je lider SDA.

VEZANI TEKST - Izetbegović: HDZ i SNSD rade koordinirano, ali nisu isti; ucjenom neće dobiti Izborni zakon; SDA će se mijenjati

Iznio je uvjerenje da je to moguće postići mada se u ovom času to čini nemogućim, ali prije ili kasnije građani BiH će shvatiti jednostavnu istinu - jednakost i pravdu, a time i prosperitet i bolji život im ne mogu garantirati entiteti, kantoni i nacionalni lideri.

- To je prevaziđen model, relikt rata baziran na strahovima od dominacije. Samo puna i razvijena vladavina zakona garantira sve pobrojano, a punu i efikasnu vladavinu zakona garantira samo profesionalno, nezavisno, nepristrasno i efikasno pravosuđe - mišljenja je Izetbegović.