open-navfaktor-logo
search
Državni Parlament
HDZ, stranke "Osmorke" i SNSD izabrali Zvizdića, crnolistaša Čavaru i Radmanovića u rukovodstvo Zastupničkog doma
Davanjem svečane izjave novoizabranih zastupnika i izborom rukovodstva, konstituiran je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
01.12.2022. u 14:24
get url
text

VEZANI TEKST - "Nećemo koalirati sa ljudima na crnoj listi": Nakon Mirsada Kukića i Marinko Čavara na sastanku u SDP-u

Za predsjedavajućeg Zastupničkog doma većinom glasova je izabran Denis Zvizdić (Narod i pravda), za prvog zamjenika predsjedavajućeg je izabran Marinko Čavara (HDZBiH), a drugog zamjenika Nebojša Radmanović (SNSD), koji je do izbora Zvizdića vodio sjednicu kao najstariji zastupnik.

Za njih su glasali zastupnici HDZ-a BiH, SNSD-a i "Osmorke". 

Za člana rukovodstva Zastupničkog doma bio je kandidovan i Mladen Bosić (SDS), ali je Radmanović dobio većinu. Za predsjedavajućeg Zastupničkog doma bio je predložen i Zlatan Begić (DF), ali se o tom prijedlogu nije glasalo jer Begić dolazi iz reda ostalih.

Izboru rukovodstva doma prethodila je pauza koju je zatražio Klub SDA zbog dogovora koji je spomenuo Radmanović, a o kojem nisu bili upoznati svi zastupnici.

VEZANI TEKST - Zastupnici položili zakletvu, a onda je Radmanović spomenuo "dogovor" o kojem nisu svi obaviješteni...

Nermin Mandra, zastupnik SDA, kazao je da je iza devet zastupnika SDA 270.000 građana BiH i riječ je o najbrojnijem klubu.

- Ono što pratimo u medijima posljednjih dana i što se nagovještava i danas na zasjedanju je da taj stav 270.000 građana će kod formiranja vlasti na državnom nivou biti zanemaren, derogiran i da će se većina formirati na jedan drugi način. I to je legalan način formiranja većine kad se sabere određeni broj ruku, ali pitanje je koliko je legitiman, što bi rekle neke kolege ili političke stranke. Struktura te većine je vrlo komplikovana i u ideološkom smislu i gajim određene strahove kako će to sve funkcionisati. Svjedok sam siline političkih sukoba u ovom Paralmentu na relaciji takozvane građanske stranke i takozvane etnonacionalne. Zaista način na koji je u proteklom mandatu Naša stranka ili SDP diskutovao s kolegama iz HDZ-a je bio nekad na granicama incidenata. Mi uglavnom nismo učestvovali u tim retoričkim političkim okršajima, ali imamo brigu kako će to funkcionisati, kako će se spojiti građansko i etnonacionalno - rekao je Mandra, obrazlažući pauzu.

Kazao je i da izražava zabrinutost tim prije što se u prijedlozima kandidata za rukovodstvo doma nalaze imena s crne liste, aludirajući na Marinka Čavaru.

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA, kazao je da se može naslutiti koja je to sada parlamentrana većina, ali da javnost mora znati ko preuzima odgovornost za upravljanje BiH i mora se jasno reći koje stranke čine parlamentarnu većinu.

- Ali ima nekih nelogičnosti koje se mogu naslutiti, da u tu većinu ulaze stranke koje su jedne drugu isključile iz socijalističke internacionale. Da li to znači da ćemo ovdje, drugovi, imati prijedlog da se izjasnimo o zaključku da li će se SNSD vratiti u socijalističku internacionalu - dodao je Mehmedović.

Šerif Špago, zastupnik SDA, rekao je da se ne treba žuriti sa izborom članova rukovodstva dok ne budu jasne sve stvari nakon izbora jer su u toku i posredni izbori, te je tražio i prekid sjednice.

U Zastupničkom domu naredne četiri godine gledat ćemo i dosta istih poznatih lica.

{$galerijaFotografija}

Najviše zastupnika u Parlamentu BiH ima SDA, njih devet, i to osam iz FBiH i jednog iz RS-a, a to su Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Safet Kešo, Šerif Špago i iz RS-a Edin Ramić.

HDZBiH ima četiri zastupnika: Darijana Filipović, Marinko Čavara, Predrag Kožul i Slavko Matić.

SDP ima pet zastupnika u državnom parlamentu, a to su Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

DF-GS ima tri zastupnika: Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Također tri zastupnika ima Narod i pravda, i to su Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović.

Naša stranka ima dva zastupnika: Sabina Ćudić i Predrag Kojović.

Toliko ima i NES-Za nove generacije, a to su Zlatko Miletić i Jasmin Emrić.

Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad ima jednog Aidu Baručiju.

Kada su u pitanju stranke iz entiteta RS, SNSD u državnom Parlamentu ima šest zastupnika, i to su Zoran Tegeltija, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić, Miroslav Vujičić i Ljubica Miljanović.

SDS ima dva zastupnika, Darku Babalja i Mladena Bosića, a isti broj ima i PDP i to su Branislav Borenović i Mira Pekić.

Po jednog zastupnika imaju stranke Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića, čiji je zastupnik Nenad Grković, DEMOS je tu sa Čedomirom Stojanovićem i Ujedinjena Srpska s Milanom Petkovićem.

Na kraju su izabrani i članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Predstavnički dom parlamenta BiH, 01.12.2022
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.