- Istina je, zapravo, potpuno drukčija. Jednako kao što sam u septembru, kada smo sa sindikalnim partnerima dogovorili da taj iznos bude 200 KM, lično inicirao povećanje na 300 KM po korisniku, tako sam i sada, nakon promijenjenih okolnosti zbog odluke s federalnog nivoa, inicirao donošenje jednake odluke i na nivou HNK.

Predložio sam iznos od 1.080 KM na početku tekuće sjednice Vlade u utorak, ali i nakon poduže rasprave nismo došli do izglasavanja. Međutim, nakon obavljenih konsultacija i uloženih dodatnih napora, očekujem da će danas, na nastavku sjednice i ostali članovi Vlade, odnosno, svi kantonalni ministri jednoglasno podržati ovu opravdanu i nužnu odluku kako bismo iznos od 1.080 KM mogli isplatiti prije predstojećih blagdana – kazao je Nevenko Herceg za Fenu.

Pošto u HNK ima oko 5.500 budžetskih korisnika, za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu 1.080 KM po korisniku potrebno je osigurati oko šest miliona KM koji nisu planirani u budžetu, zbog čega će Vlada potrebna sredstva osigurati tekućim izmjenama i dopunama kantonalnog budžeta za 2022. godinu.