U Zenicu je stiglo više od 5.500 mališana iz više od 40 bosanskohercegovačkih gradova, uključujući Stolac, Čapljinu, Cazin, Travnik, Novi Travnik, Maglaj...

Za 10. jubilarno izdanje festivala pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program koji uključuje koncert bh. muzičara Amela Ćurića, balkanske i turske narodne igre, izvedbe dječijih pjesama i recitacija, dodjela nagrada i priznanja i drugo.

Među prisutnim na tribinama je i Nurisa Siratbegović koja uči turski jezik već dvije godine i prvi put je na Dječijem festivalu u Zenici.

- Dolazim iz Mostara. Ovo je odlično i nadam se da ćemo uživati - kazala je Nurisa.

Na tribinama s drugarima iz Jablanice je i Benjamin Idrizović.

- Četiri godine učim turski jezik i prvi put sam ovdje. Očekujem dobru zabavu - kazao je mladi Jablaničanin.

Iz Goražda s drugaricama i drugarima je došla i Dina Islamagić koja turski uči već dvije godine.

- Ovo je super. Lijepo se osjećam i čekamo dobru zabavu - kazala je Dina i dodala da s posebnim nestrpljenjem očekuje koncert Amela Ćurića.

Yunus Emre Bilinci kazao je ispred organizatora da je sve spremno i da Dječiji festival počinje intoniranjem himni BiH i Turske.

- Ovaj festival je kruna ovogodišnjih aktivnosti Instituta i trenutno nema nikakvih problema. Sve je na svom mjestu i zabava može početi - kazao je Bilinci.

Bh. mališanima su se u Zenici pridružili njihovi vršnjaci iz Turske koji su specijalni gosti, a koji dolaze iz turskih regija pogođenih zemljotresom u februaru ove godine, a tu su i pripadnici Gorske službe spašavanja Zenica koji su učestvovali u akcijama potrage i spašavanja nakon tih potresa na jugu Turske.

Institut "Yunus Emre" tradicionalno već godinama organizuje Dječiji festival u okviru programa "Moj izbor je turski". Turski jezik se izučava kao izborni predmet u državnim školama širom BiH od školske 2011/12. godine. Projekat koji je počeo s 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, u školskoj 2022/23. dostigao je broj od 6.200 učenika. Do danas je više od 15.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u svojim školama.