open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Hoće li ljudi nakon vakcinacije i dalje prenositi virus: Odgovor prvog čovjeka Pfizera ne ulijeva nadu
Pfizerova vakcina protiv COVID-19 prva je takva registrirana u Velikoj Britaniji. No, registracija nije prošla bez kontroverze.
04.12.2020. u 09:25
get url
text

Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, očekuje da će ova vakcina brzo izaći na tržište nakon što dobije odobrenje od američkog ureda za hranu i lijekove (FDA), ali hoće li oni koji je prime i dalje prenositi virus ili ne, pitanje je na koje on zapravo nema jasan odgovor, prenosi rt.com.

- Mislim da je to nešto što treba proučiti. Nismo sigurni u to trenutno - rekao je Bourla, odgovarajući na pitanje NBC-jevog novinara Lestera Holta.

Proteklog mjeseca Pfizer je objavio da je njihova vakcina, koju su razvili u saradnji sa njemačkom kompanijom BioNTech, pokazala više od 90 posto učinkovitosti u davanju imuniteta sudionicima kliničkih testiranja.

Iako su Britanci postali prva zemlja Zapada koja je odobrila tu vakcinu, američki FDA nije u tolikoj žurbi s davanjem odobrenja, a Velika Britanija dobila je kritike i od najvećeg američkog stručnjaka za pandemiju COVID-19, Anthonyja Faucija, koji je rekao da su Britanci, manje-više istrčali pred rudu s odobrenjem vakcine.

Fauci je, s druge strane, pohvalio "vrlo oprezan" pristup FDA u odobravanju ove vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.