open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Hrvatska od danas u novom lockdownu
Hrvatska je sinoć od ponoći u novom lockdownu.
28.11.2020. u 08:28
get url
text

Ovo je zatvaranje blaže od onoga proljetos, barem kada je riječ o slobodi kretanja. No zatvaranja ima i privreda će ga itekako osjetiti, piše Index.

U cijeloj se Hrvatskoj do 21. prosinca, a možda i duže, zatvaraju kafići i restorani, teretane, zabranjuju se svadbe, priredbe i sajmovi, adventi i okupljanja iznad 25 osoba.

Zatvaraju se i kladionice, a nakon 22 sata moraju se zatvoriti i pekare. Ne zatvaraju se - crkve.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sinoć se zbog novih mjera obratio javnosti. Rekao je kako borbu protiv koronavirusa vlada temelji na povjerenju između građana i države.

- Dosadašnjim mjerama nastojali smo očuvati što normalniji život naših sugrađana, trudeći se izbjeći potpuno zatvaranje i policijski sat kakav sada imaju brojne evropske države. Premda se sedmični rast broja zaraženih početkom ovog mjeseca usporio, ove sedmice bilježimo porast od 15 posto te je dnevni broj zaraženih jučer prvi put premašio 4.000 - rekao je.

Nove mjere bitno će promijeniti svakodnevicu u Hrvatskoj. Više nema odlazaka u kafiće i restorane koji će morati zatvoriti svoja vrata. Restoranima se omogućava tek dostava. Otvoreni će biti samo restorani u hotelima, no samo za goste hotela.

Zabrana prodaje alkohola od 22 sata do 6 ujutro ostaje na snazi. Zatvaraju se i teretane i zabranjuju treninzi, osim za prve tri kategorije sportista i one koji nastupaju na najvišem nivou.

Svadbene svečanosti se obustavljaju, kao i sajmovi, turistička događanja i priredbe na kojima se izlažu ili prodaju proizvodi, uključujući i advenske sajmove. Na pogrebima smije biti najviše 25 osoba.

Trgovine i šoping-centri nastavljaju raditi, ali će se pojačati nadzor je li broj kupaca u njima u skladu s propisanim brojem po kvadratnom metru.

Frizerski saloni i drugi obrti ostaju otvoreni. Ostaju otvorena kina i pozorišta, kao i muzeji i galerije, no broj posjetitelja će biti ograničen brojem kvadrata. Ostaju otvorene i crkve, tek je propisano ograničenje broja ljudi i preporuka da se mise održavaju putem TV-a, radija ili online.

Škole će ostati otvorene, a odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se selektivno, odnosno po županijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.