open-navfaktor-logo
search
Problem pretilosti
Ideja premijera Johnsona: Svi Britanci moraju na dijetu
Britanska vlada Borisa Johnsona je uvela nove mjere kako bi apostrofirala problem pretilosti i debljine u zemlji.
27.07.2020. u 16:33
get url
text

Nove mjere će se posebno odnositi na oglašavanje proizovoda brze hrane. Tako će se zabraniti televizijsko i internetsko oglašavanja brze hrane prije devet sati navečer. U oglašavanju je cilj stati na kraj praksama koje potiču na veću konzumaciju "junk hrane" - "platite jedan, drugi obrok je besplatan".

Ideju je premijer iznio još u aprilu nakon što je uspješno prebolio koronavirus zbog kojeg je bio primoran odležati nekoliko dana u bolnici. Tada je shvatio da je debljina jedan od glavnih razloga rizika od težih oboljenja i većeg broja smrtnih slučajeva od Covida-19 . Sam premijer je nakon što je prebolio Covid-19 odlučio smanjiti tjelesnu težinu i do sada je izgubio šest kilograma te je vlastitu borbu s prekomjernom težinom unio u kampanju protiv pretilosti.

Johnson je lansirao kampanju vrijednu 10 miliona funti i pozvao Britance da poboljšaju svoju fizičku formu i uhvate se u koštac s pretilošću.

- Gubitak kilograma je težak, ali uz neke male promjene, svi se možemo osjećati sposobnijima i zdravijima - rekao je premijer Johnson.

On je pretilost nazvao "tempiranom bombom" s kojom se vlada mora obračunati.

Premijer je na Twitteru priznao da je oduvijek htio izgubiti koji kilogram, ali da mu to baš i nije uspjevalo, sve dok se nije zarazio novim koronavirusom.

- Kada sam završio na intenzivnoj njezi jer sam bio jako bolestan, imao sam previše kila (...) i da vam pravo kažem, bio sam debeo - priznao je Johnson.

Osim zdrave hrane, njegov novi režim uključuje i lagano jutarnje trčanje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.