open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava FBiH
Inspektori u Hercegovini otkrili 38 neprijavljenih radnika
Porezna uprava Federacije BiH je tokom trodnevnih aktivnosti u četvrtak, petak i subotu (2, 3. i 4. jula) izvršila 183 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Neuma, Mostara, Čapljine, Konjica, Ljubuškog, Širokog Brijega, Posušja i Gruda.
06.07.2020. u 14:32
get url
text

Kontrolom su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku, pekarsku djelatnost, ali i druge uslužne djelatnosti. Cilj kontrola je bila provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave su kontrolisali 225 zaposlenika kojom prilikom su otkrili 38 neprijavljenih radnika, 42 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 20 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 25 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odborenja zapečaćen je 21 objekt i u 63 inspekcijska nadzora podneseni su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 97.600,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednim danima i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone, saopćila je Porezna uprava FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.