O HDZ-u i izborima

Inzko: Napraviti katalog pozicija na kojima su Hrvati, pa pričati o pravima Hrvata

Objavljeno: 05.12.2018. u 19:03 Autor: R. F.

Tu bi trebalo biti navedeno koliko ministarskih mjesta imaju Hrvati, od kantonalnog do državnog nivoa, koliko imaju ministara finansija, koliko ministara pravde, ko kontroliše Upravu za indirektno oporezivanje BiH...

Valentin Inzko, prvi čovjek OHR-a, u svom obraćanju medijima danas se osvrnuo i na zahtjev evropske zastupnice Željane Zovko da joj se dostave izvještaji o tome koliko OHR godišnje troši novca. Inzko je podsjetio da je ona svojevremeno bila bh. ambasadorica u Francuskoj, Španiji i Vatikanu, a sada je, kako je dodao, promijenila dres i zastupa Hrvatsku.

Inzko je zahtjev Željane Zovko povezao sa nezadovoljstvom HDZ-a u vezi s rezultatima Općih izbora, odnosno izborom Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. S tim u vezi je govorio i o tome koliko HDZ, odnosno Hrvati participiraju u vlasti. 

Što se tiče trošenja novca, Inzko je kazao kako je broj službenika OHR-a značajno smanjen, i sada ih ima ukupno 80, a samim tim je smanjen i potreban budžet. Naglasio je kako međunarodne revizorske kuće svake godine provode dubinsku analizu finansijskog poslovanja OHR-a i da nikada nisu imale nikakvu primjedbu.

- Mislim da se radi o nepotrebnom potezu Željane Zovko. Možda se radi i o nekoj taktici koja je usmjerena protiv OHR-a. Možda je uputila taj zahtjev jer HDZ nije zadovoljan rezultatima koje je ostvario. Ipak, moram podsjetiti gospođu Zovko da su i gospodin Čović prije četiri godine i gospodin Komšić ove godine birani prema istim pravilima i istom zakonu. Zašto se onda nisu bunili prije četiri godine kada je izabran gospodin Čović? Osim toga, HDZ nije uputio CIK-u zvaničnu žalbu na izbor Komšića - izjavio je Inzko.

On je predložio da se napravi i svojevrstan katalog pozicija na kojima su Hrvati u BiH, od kantonalnog do državnog nivoa. Takav katalog bi, prema njegovom mišljenju, trebao poslužiti kao osnova za debatu o pravima Hrvata.

- Tu bi trebalo biti navedeno koliko ministarskih mjesta imaju Hrvati, od kantonalnog do državnog nivoa, koliko imaju ministara finansija, koliko ministara pravde, ko kontroliše Upravu za indirektno oporezivanje BiH... Ti podaci bi trebali poslužiti za debatu koja bi tada bila realističnija. Ipak, lično mislim da Hrvati kao najmalobrojniji trebaju dobiti malo više, a Bošanjaci kao najbrojniji narod malo manje - dodao je Inzko.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije