open-navfaktor-logo
search
Podsjetio na Brandtov čin
Inzko: Zemlja koja želi u EU nema mjesta za glorificiranje ratnih zločinaca
Nekadašnji kancelar Zapadne Njemačke Willy Brandt na današnji dan, 7. decembra 1970. godine, napravio je istorijsku gestu kada je kleknuo pred Spomenikom junacima Varšavskog geta i zatražio oprost za zločine počinjene za vrijeme nacističke vlasti.
07.12.2020. u 16:25
get url
text

Tim činom je otvorio novo poglavlje pomirenja između naroda Njemačke i Poljske. Istovremeno je otvorio i novo poglavlje njemačke budućnosti.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u saopćenju OHR-a naglasio je koliko je značajno priznavanje zločina i odavanje počasti svim žrtvama ukoliko jedno društvo želi da zaliječi rane i krene naprijed.

- Da bi pomirenje bilo uspješno, žrtve zaslužuju najviši stepen poštovanja, a počinitelji odgovarajući sudski proces. Lideri koji žele biti prepoznati kao osobe koje poštuju i prihvataju evropske vrijednosti moraju staviti istinu, pravdu i pomirenje na prvo mjesto, te ni u kakvim okolnostima ne smiju sebi dozvoliti da se nađu na pogrešnoj strani historije tako što će negirati zločine ili glorificirati zločince - kazao je Inzko.

Smatra da je to posebno značajno za zemlju poput Bosne i Hercegovine čiji je cilj da ostavi posljedice stravičnog rata iza sebe i okrene se evropskoj budućnosti.

- S tim u vezi, želim podsjetiti i na nedavnu izjavu njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, koji je, njegujući ostavštinu Willyja Brandta, rekao da, ako zemlja želi da se pridruži Evropskoj uniji, nema mjesta za negiranje ratnih zločina ili glorificiranje ratnih zločinaca - izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodao je da trebamo biti zahvalni Willyju Brandtu i Njemačkoj što su nam pokazali da postoje alternative i bolji načini da se i pojedinci i države kreću naprijed, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.