Predsjedavajući Vrhovnog sudskog vijeća Faik Zeydan naložio je poduzimanje potrebnih pravnih radnji kako bi se Iračanin koji je spalio primjerak Kur'an u Stockholmu, glavnom gradu Švedske, vratio u zemlju i da mu se sudi, objavila je iračka agencija INA.

S druge strane, u pisanom saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Iraka navedeno je da se osuđuje ovaj "postupak" protiv Kur'ana.

- Ovaj postupak je provokacija protiv muslimana. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preuzme odgovornost protiv svih oblika ekstremizma - navedeno je u saopćenju, te naglašeno da je iznenađujuće što su švedske vlasti to dopustile.

Šijitski vjerski i politički vođa u Iraku Muqtada es-Sadr također je pozvao na protjerivanje švedskog ambasadora u Bagdadu i proteste ispred ambasade zbog napada na Kur'an.

VEZANI TEKST - Arapski svijet kritikuje paljenje Kur'ana u Švedskoj, Maroko povukao ambasadora, reagirao i State Department

U srijedu je osoba identifikovana kao Salwan Momika, porijeklom iz Iraka, zapalila primjerak Kur'ana pod policijskom zaštitom ispred džamije u Stockholmu.

Švedski žalbeni sud je 12. juna potvrdio odluku nižeg suda da poništi zabranu spaljivanja Kur'ana, presudivši da policija nema zakonske osnove da spriječi dva protesta spaljivanja Kur'ana ranije ove godine.