- Mi kategorički odbijamo bilo kakvu povezanost sa napadom i niko nema pravo da optužuje Islamsku Republiku Iran za to - rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad koji se desio u petak u državi New York.

Iz ministarstva navode da u ovom napadu ne smatraju nikoga osim Salmana Rushdija i njegovih pristaša vrijednim krivnje, pa čak i osude.

VEZANI TEKST - Salman Rushdie izboden na pozornici u New Yorku

- Vrijeđajući islam i tako prelazeći preko crvene linije za više od 1,5 milijarde muslimana ali i svih sljedbenika božanskih religija, Salman Rushdi se izložio gnjevu i bijesu naroda – rekao je Kanani na press konferenciju u Teheranu, piše AFP.

Rushdi je bio priključen na respirator s višestrukim ranama nakon napada koji se desio na književnom događaju u petak u saveznoj državi New York.

Međutim, jučer je već zabilježen blagi napradek u njegovom oporavku te je isključen s respiratora i "na putu je oporavka", iako s teškim ozljedama, rekao je njegov agent Andrew Wylie.

Nagrađivani pisac proveo je godine pod policijskom zaštitom nakon što su iranski čelnici 1989. pozvali na Rushdijevo ubistvo zbog njegovog prikazivanja islama i poslanika Muhameda u romanu.