open-navfaktor-logo
search
Nakon četiri godine
Istraga se privodi kraju: Uskoro optužnica za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa i Davora
Istraga za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića nalazi se u završnoj fazi, a tužilačka odluka u ovom predmetu očekuje se vrlo brzo.
26.11.2022. u 11:41
get url
text

Potvrđeno je ovo Faktoru i u sarajevskom Kantonalnom tužilaštvu, koje vodi istragu ovog predmeta.

- Istraga je u završnoj fazi i uskoro se očekuje tužilačka odluka - kratko su odgovorili na upit Faktora iz te pravosudne institucije. 

Faktor iz izvora bliskih istrazi nezvanično saznaje kako je dosadašnja istraga u ovom predmetu rezultirala je prikupljanjem dovoljnim brojem dokaza potrebnih za podizanje optužnice protiv (zasad) trojice osumnjičenih.

Javnosti je poznato da se za učešće u ubistvu Šehovića i Vujinovića sumnjiče Aleksandar Macan, Sava Marinković i Marko Trifković Žižan, svi iz Istočnog Sarajeva.

Sva trojice se nalaze u pritvoru, po rješenjima Kantonalnog suda u Sarajevu.

VEZANI TEKST - Marinković pred sudom negirao da je ubio policajce Adisa i Davora: Nemam nikakve veze s tim

Macan se Tužilaštvu Kantona Sarajevo u pratnji advokata predao u decembru prošle godine, a nakon što je za njim raspisana potjernica zbog sumnje da je kobne noći bio u Geteovoj učestvovao u ovom događaju. Prema nezvaničnim informacijama iz istrage, njegov DNK pronađen je na vozilu koje je bilo predmet krađe. Nakon predaje, pristao je na saradnju sa Tužilaštvom i ispričao detalje događaja, a u nadi da će moći postići sklapanje sporazuma sa Tužilaštvom. On je, kako se moglo čuti od njegovog advokata, potvrdio da je bio na mjestu događaja, ali je negirao da je učestvovao u ubistvu ili znao da će neko biti ubijen.

Kao direktnog izvršioca ubistva označio je Marinkovića, koji je u to vrijeme bio u zatvoru u Njemačkoj zbog drugog krivičnog djela. Nakon uvjetnog puštanja iz zatvora u Njemačkoj, određen mu je ekstradicioni pritvor na osnovu potjernice iz BiH, te je u konačnici i izručen bh. pravosuđu u julu ove godine. Za razliku od onog što je ispričao Macan, on je negirao umiješanost u ovaj slučaj.

Početkom godine na području Istočnog Sarajeva konačno su pronađeni dijelovi automatske puške, kao i crnog "seata leona", a za koje se, kako se tada moglo čuti iz istrage, sa velikim stepenom vjerovatnoće sumnja da se radi o oružju i vozilu korištenim u ubistvu policajaca.

VEZANI TEKST - Istraga ubistva policajaca: Macan se nada sporazumu, Žižan "šuti kao zaliven"

Trećeosumnjičeni Marko Trifković Žižan uhapšen je u februaru ove godine i to odmah nakon što je pušten iz pritvora u kojem se nalazi u sklopu predmeta "Volan". Uhapsili su ga pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva KS, a njegovo ime i ranije se spominjalo u istrazi ubistva policajaca. On se sve vrijeme od hapšenja bavi šutnjom i odbija bilo kakvu saradnju.

Policajci Adis i Davor ubijeni su 26. oktobra 2018. godine kada su patrolirajući Alipašinim Poljem, u Geteovoj ulici zatekli i iznenadili kradljivce dok su pokušavali ukrasti parkirani "golf", a koji su zapucali na njih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.