open-navfaktor-logo
search
Baku forum
Ivanić: BiH došla u situaciju "da se veliki biju preko nas"
Bosna i Hercegovina je očito došla u situaciju, zahvaljujući lokalnim političarima, da se "veliki preko nas biju", ocijenio je danas u razgovoru s novinarima u Bakuu bivši član Predsjedništva BiH i bivši šef bh. diplomatije Mladen Ivanić, jedan od učesnika 8. Globalnog Baku foruma, javlja izvještač Fene iz glavnog grada Azerbejdžana.
04.11.2021. u 11:07
get url
text

Komentirajući usvajanje Rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom je produžen mandat Snaga Evropske unije (EUFOR), iako se ranije spominjala mogućnost ruskog veta, Ivanić kaže da se "očito s ostankom EUFOR-a složio i gospodin Dodik koji je u početku tvrdio da se neće izglasati EUFOR, a kasnije je shvatio da je pametnije da se EUFOR izglasa, dok je i Rusija bila zainteresirana da se EUFOR izglasa".

Po njegovom mišljenju, iz te rezolucije je vidljivo da traju bitke velikih igrača povodom BiH.

- Tu međusobno varakaju jedni druge i rekao bih da ovo što smo do sada imali priliku vidjeti je samo prvi dio te igre. Vjerovatno postoje i dogovori za koje ne znamo, a koji će biti vidljivi za 15, 20 ili mjesec dana. Teško je reći kakvi su oni, ali sigurno postoje. Sumnjam da bi se Rezolucija izglasala jednoglasno, da neko ne bi stavio veto da nema dogovora koji svima odgovara - kazao je Ivanić.

Dalje navodi kako je evidentno da postoji neki dogovor koji odgovara i Rusiji i SAD-u i ključnim članovima Vijeća sigrnosti UN-a.

- Da je bilo nešto protiv bilo koga od njih stavili bi veto. Čim veta nema, nešto ima što svima odgovara. Šta je to, vidjet ćemo - prokomentirao je.

Neki posmatrači protumačili su Rezoluciju kao poraz Zapada jer su pristali da se iz nje izbriše visoki predstavnik, da Rusija ne uloži veto.

Ivanić kaže da mu je vrlo teško reći šta je motiv zapadnih zemalja, ali da ne bi gledao na stvari jednoznačno, budući da ako ima pobjednik, bilo bi gubitnika koji bi stavili veto. Očito niko nije smatrao da je izgubio toliko da stavi veto.

Dalje ističe kako od početka procesa imenovanja visokog predstavnika traje ta bitka velikih. S jedne strane su oni koji kažu da je legitiman, a s druge oni koji ga osporavaju. 

Ivanić misli da će cijeli period mandata Christiana Schmidta, koliki god da bude, obilježiti ta bitka, što, posebno u početku, ograničava njegov manevarski prostor. Ali, kako vrijeme bude proticalo vidjet ćemo koja će od ove dvije koncepcije OHR-a postati dominantna.

Na kraju kaže da nije sretan što se zbog BiH "veliki tuku".

- To nikad nije dobro, ali smo očito ušli u situaciju, zahvaljujući lokalnim političarima, da se veliki preko nas biju. A kad se veliki biju preko neke male zemlje, ta zemlja sigurno neće dobro proći - zaključio je Ivanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.