open-navfaktor-logo
search
Odgovor na COVID-19
Izaslanik WHO-a za koronavirus: Sve bi se države trebale ugledati na Švedsku
Jedan od šest posebnih izaslanika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za pitanja koja se tiču koronavirusa i COVID-19 nahvalio je Švedsku zbog načina na koji je ta zemlja odgovorila na pandemiju te konstatirao da bi se i druge države trebale ugledati na nju kada se radi o dugoročnoj borbi protiv virusa.
01.09.2020. u 07:54
get url
text

Gostujući u novozelandskoj radijskoj emisiji Magic Talk dr. David Nabarro rekao je da bi sve zemlje trebale težiti borbi protiv virusa koja se temelji na ponašanju koje je svugdje prihvaćeno, prenosi Bloomberg.

Nabarro je rekao da je povjerenje ključno za stvaranje održive strategije za borbu protiv koronavirusa te da je Švedska tu najdalje dogurala.

Ta zemlja uvela je puno manje restrikcija od drugih i u borbi protiv virusa oslonila se na to da će se građani ponašati odgovorno te da će slijediti upute nadležnih zdravstvenih tijela.

- Švedska je vlada imala povjerenje u svoje građane, a oni su imali povjerenje u državu - dodao je Nabarro.

Stopa mortaliteta od COVID-19 u Švedskoj i dalje je viša nego što je to slučaj u drugim zemljama i iznosi 57 umrlih na 100 hiljada stanovnika. Međutim, stopa rasta broja novozaraženih i preminulih značajno je pala u odnosu na kraj juna.

Takav razvoj situacije naveo je Nacionalnu zdravstvenu agenciju Švedske da predloži da se minimalan broj ljudi na nekim javnim okupljanjima sa 50 poveća na 500.

Istovremeno, druge zemlje, zbog povećanja broja zaraženih, uvode strožije mjere i restrikcije.

Nabarro je karantin opisao kao "tup instrument" čiji udarac nanese štetu svakome, pogotovo siromašnim i malim poduzetnicima.

Komentirajući Nabarrove izjave u razgovoru za novine Svenska Dagbladet, direktor Nacionalne zdravstvene agencije Švedske Johan Carlson rekao je da je Švedska jedna od rijetkih zemalja koja je uspjela ograničiti širenje zaraze.

- Ona se u mnogim evropskim zemljama brzo vraća. Ja to upoređujem sa otvaranjem flaše šampanjca - rekao je Carlson.

No, mnogi kritiziraju švedski model.

Profesor virologije sa Univerziteta "Umea" Fredrik Elgh tvrdi da je veliki broj smrtno stradalih od COVID-19 dokaz da mekaniji pristup ne funkcionira.

- Imamo gotovo šest hiljada preminulih. Izdali smo svoje starije. Trebali bismo više testirati i bolje pratiti kretanje građana, no Nacionalna zdravstvena agencija to ne želi – kazaoa je Elgh.

Carlson je rekao da misli da se zemlja treba pripremiti da će se sa koronavirusom boriti nekoliko narednih godina.

- Nije u pravu svako ko misli da će pandemija završiti sljedećeg ljeta jer ćemo imati vakcinu - dodao je Carlos.

Švedski mediji su objavili da je Johan Giesecke, bivši glavni državni epidemiolog, veliki protivnik lockdowna i mentor trenutnog glavnog švedskog epidemiologa Andersa Tegnella, imenovan za potpredsjednika savjetodavnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije za opasne infekcije koji, između ostalog, formira i WHO-ovu strategiju za borbu protiv koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.