open-navfaktor-logo
search
O političkoj krizi
Izetbegović delegaciju EPP-a upozorio na postupke RS-a
Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je danas u Sarajevu s visokom delegacijom Grupacije zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) u Evropskom parlamentu koja boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.
10.02.2022. u 20:52
get url
text

Kako je navedeno na službenom Twitter nalogu predsjednika Izetbegovića, razgovarano je o aktuelnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, ali i o evropskoj budućnosti zemlje.

Delegacija Grupacije zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) u Evropskom parlamentu boravi u dvodnevnoj posjeti BiH u okviru koje će se susresti s međunarodnim predstavnicima u BiH, predsjednicima političkih stranaka kao i predstavnicima organizacija civilnog društva.

Zastupnici EPP-a su istaknuli važnost provedbe reformi za što skorije dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te za dalji napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ponovili su bezrezervnu podršku EPP-a evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Izbore treba održati u 2022, o Izbornom zakonu razgovarat ćemo i tokom vikenda

Izetbegović je upozorio članove delegacije na opasnosti koje prijete od jednostranih protivustavnih postupaka vlasti entiteta RS, kojima se narušava Dejtonski mirovni sporazum, te ugrožavaju mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Predsjednik SDA je upoznao sagovornike sa aktuelnim razgovorima o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH. Naglasio je važnost provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, te unapređenja funkcionalnosti FBiH kroz uklanjanje mehanizama za blokade i reduciranje ovlasti Doma naroda FBiH.

Delegaciju EPP-a, koju je predvodio šef Kluba EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber, činili su još Paulo Rangel, Andrey Kovatchev, Željana Zovko, David McAllister i Rasa Juknevičienė.

Tokom posjete planiran je susret i sa predsjednicima drugih stranaka u BiH, međunarodnim dužnosnicima te predstavnicima organizacija civilnog društva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.