open-navfaktor-logo
search
Umjetnička galerija BiH
Izložba "Mrtvare" dvije sedmice će svjedočiti o genocidu u Srebrenici
Izložba "Mrtvare" fotografa Armina Durguta otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine gdje će dvije sedmice svjedočiti o genocidu koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.
01.07.2021. u 21:57
get url
text
Izložba "Mrtvare"

Durgut je na više od 50 fotografija predstavio njihovu obuću, u kojoj su bježali od genocida na slobodnu teritoriju.

Uglavnom je to obuća koja je dolazila u humanitarnoj pomoći, a za koju će se ispostaviti da je pravljena za mrtvace.

- Predstavljena je serija fotografija obuće koja je pronađena u masovnim grobnicama i uz staze marša smrti - rekao je Durgut.

Cipele sa fotografija vlasništvo su Memorijalnog centra u Potočarima, čija ekipa obilazi staze marša smrti, a gdje je većina cipela pronađena. Imaju ih oko 100, a pola će biti pokazano na izložbi.

- Meni kao fotografu su bile zanimljive jer imaju specifičan izgled, vidi se trag vremena i života u tim okolnostima - istakao je Durgut.

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić je kazao da se na 50-ak fotografija vidi samo jedna vojna čizma, što govori kakvi su ljudi ubijeni.

- Na stazi su samo mrtvare, tene, patike i gumene čizme - istakao je Suljagić, naglašavajući da je izložba dokaz da genocid neće biti zaboravljen.

Predsjednik UO Memorijalnog centra Ševket Hafizović je istakao da je izložba najslikovitiji način života u Srebrenici tokom ratnih dešavanja.

- izložbu treba pokazati cijelom svijetu, i dati kao kusur onima koji su poslali mrtvare - naglasio je Hafizović.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović je poručio da je umjetnost najbolji način da se bol i sjećanje sažmu u formu koja ostaje za budućnost.

Projekt je u potpunosti finansirao Memorijalni centar, a osim izložbe prestavljena je i knjiga, istoimena, u kojoj su opisana događanja u Srebrenici. 'Mrtvare' su posebno opisane, gdje su pronađene, ko je pronašao i drugi detalji.

Otvaranjem izložbe počeo je program obilježavanja godišnjice genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.