open-navfaktor-logo
search
Bombardovanje
Izraelska avijacija izvela napade na Gazu, pogođena i dječija bolnica
Izraelska vojska saopćila je sinoć da je započela zračne napade na Gazu.
07.04.2023. u 08:27
get url
text

Kako je javio reporter Anadolije, eksplozije su odjeknule u centralnom dijelu blokiranog Pojasa Gaze, a izvedeno je najmanje šest napada izraelskih snaga.

Palestinsko ministarstvo zdravstva objavilo je da je u zračnom napadu na Pojas Gaze pogođena i oštećena dječija bolnica Ed-Durra koja se nalazi na istoku Gaze. Istakli su da je zračni napad izazvao veliku paniku među bolničkim osobljem, ali i pacijentima.

Naveli su da je napadom jasno prekršeno međunarodno humanitarno pravo i međunarodni sporazumi o zaštiti zdravstvenih ustanova. Nema informacija da li ima nastradalih u bolnici.

Usljed noćnog bombardovanja izraelskih ratnih aviona područje istočno od grada Gaze, oštećene su i neke kuće.

Izraelska vojska je ranije u četvrtak navela i da je najmanje 30 raketa ispaljeno iz južnog Libana prema Izraelu.

Izraelska vojska saopćila je da je njen sistem protivzračne odbrane "Željezna kupola" presreo 15 raketa ispaljenih iz Libana prema sjevernom Izraelu. Vojska je dodala da je zbog raketnih napada zatvorila svoj zračni prostor za civilne letove na sjeveru zemlje.

- Premijer Benjamin Netanyahu je redovno obaviješten o sigurnosnim događajima i izvršit će procjenu situacije sa šefovima sigurnosnih institucija - navodi se u saopćenju Netanyahuovog ureda.

Zasad nijedna grupa u Libanu nije preuzela odgovornost za ispaljivanje raketa. Ranije su libanski mediji objavili da je izraelska vojska artiljerijom gađala jug Libana. Vijest o napadu objavljena je na internet stranici televizije "Al Mayadeen", koja je bliska pokretu Hezbollah u Libanu.

Tenzije su uslijedile nakon što su izraelske snage dvije noći zaredom upale u kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu / Jerusalemu i nasilno udaljile palestinske vjernike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.