INTERVJU

Janja Jovanović: Sud ne treba biti inkasant javnim preduzećima

Objavljeno: 14.01.2019. u 22:17 Autor: Rešad Dautefendić

Sud se više ne bi trebao baviti predmetima za komunalne usluge, jer je to preskupo, neefikasno, a kako to učiniti trebali bi razmisliti u javnim preduzećima i u dogovoru sa Vladom KS, ističe predsjednica Općinskog suda Sarajevo Janja Jovanović

Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda Sarajevo Foto: Kemal Softić

Općinski sud Sarajevo na naplati dugova za komunalne usluge u Kantonu radi već 18 godina. Sud je za 800 hiljada predmeta formirao posebno odjeljenje koje se bavi samo naplatom i rješavanjem predmeta koje podnose javna preduzeća. Na predmetima radi 17 uposlenika i tri stručna saradnika Općinskog suda i uz to deset dostavljača-sudskih izvršitelja koji na terenu naplaćuju dugove. To je odjeljenje koje radi perfektno i to sve elektronski, ali do sada u rješavanju ovih problema nije napravljen ni jedan pomak. Imamo odjeljenje na Grbavici gdje se nalaze svi ti predmeti, u tome nam mnogo pomaže elektronski način obrade gdje povezujemo sva stare i nove predmete određenog dužnika, jer kada se tuži za dug i on se registruje u Sudu, ne može zastarjeti, otkrila je u razgovoru za Faktor predsjednica Općinskog suda Sarajevo Janja Jovanović.

Zbog čega je broj neriješenih predmeta svake godine gotvo isti, a ipak godišnje riješite na hiljade predmeta?

- Koliko uradimo predmeta po podnesenim predmetima za izvršenje, isti toliki broj stigne na Sud na kraju obračunskog perioda. Sud u saradnji sa Visokim sudskim tužilačkim vijećem BiH sve je preduzeo i prije dvije godine realizovali smo jedan projekat, u kojem smo angažovali dodatno osoblje. Da se obradi što više predmeta, pomaže nam i Kanton, pa sada imamo i deset dostavljača što je mnogo više što može sud osigurati. Uz svu tu moguću pomoć Sud ne može riješiti toliki broj naplata nakon presude. Od 2008. do 2018. godine nikada nije bilo manje od 800 hiljada predmeta koji čekaju na rješavanje. Ovo je ogroman broj predmeta koji opterećuje pravosuđe. Zbog toga u javnim komunalnim preduzećima moraju da shvate da Sud nije inkasant koji naplaćuje njihove usluge. 

To je veliki broj predmeta koji opterećuje pravosuđe. U pravosuđu ima mnogo većih problema od komunalnih predmeta, ali te probleme ne možemo rješavati jer nas guši veliki broj komunalnih predmeta. To su veliki materijalni troškovi za Sud i treba mnogo ljudi da radi na tome. Komunalna preduzeća i Vlada KS moraju da vode računa da li im se isplati da plaćaju sudske troškove jednog komunalnog predmeta. Uz to da plaćaju uposlenike Suda da rade tako jednostavne poslove i da uz sve to na svaki predmet plate 20 maraka obavezne sudske takse. To mora neko da analizira ko će naplaćivati dugove za komunalne usluge javna preduzeća, neka javna agencija ili da li se može na jedan račun plaćati usluge tri javna preduzeća. 

Dešava li se da neko izmiri svoj dug, a to ne zna ni sud ni javno preduzeće koje je podnijelo tužbu?

- U 2017. godini Sudu je podneseno iz komunalnih preduzeća 106.000 predmeta. Vrlo brzo povučeno je 36.000 predmeta. Sud je obustavio po službenoj dužnosti oko 69.000. Dakle, one predmete koje ne povuče neko javno preduzeće, obustavi se u Sudu. Kada dostavljač sudski izvršitelj ode na teren i obavijesti građanina o tužbi, on kaže da će platiti i tako se to i završi, pa smo na taj način prošle godine obustavili 103.000 postupaka. Bankama je dostavljeno oko 2.300 predmeta radi pljenidbe sa transakcijskih računa, a to se odnosi na pravna lica. Na tužbe javnih preduzeća na dug, građani su uložili 1.100 prigovora. Znači, na više od 800 hiljada predmeta uloženi su spomenuti prigovori, koji onda prelaze u parnični postupak. Kada se okonča parnični postupak i donese Odluka, na tu odluku građanin ima pravo žalbe i po tom osnovu uloženo je samo 117 žalbi. To znači da su gotovo sva potraživanja javnih komunalnih preduzeća osnovana. 

Prema Vašem mišljenju, mogu li se na neki drugi način izvan Suda naplaćivati dugovi za komunalne usluge?

- To su jednostavni predmeti, radi se o naplati komunalnih usluga, vode, grijanja i odvoza otpada. Javna preduzeća najčešće tuže dužnike Sudu i sada se Sud bavi naplatom komunalnih usluga. Mislim da nije uloga Suda u tome, jer te su usluge izvršene i građani to moraju da plate. Zato bi javna preduzeća trebala preduzeti sve mjere za naplatu, prije nego se obrate Sudu. Nama trebaju dolaziti sporni predmeti jer Sud je preskup da bi naplaćivao komunalne usluge.

Ima građana koji ne mogu platiti komunalne usluge, a javna preduzeća ih tuže za neizmireni dug?

- Građani će morati platiti sve svoje dugove za usluge koje su iskoristili. Ukoliko je građanin u stanju socijalne potrebe, to mora da utvrdi vlast u Kantonu Sarajevo i da subvencionira te osobe i na taj način se može riješiti problem - dodaje Jovanović.

Na koji način se mogu naplatiti dugovanja za komunalne usluge?

- Pljenidbom plaće, penzije, prodajom automobila... Ako se radi o velikim potraživanjima, uglavnom su to dugovi za grijanje u kojima Toplane Sarajevo podnose tužbe, jer su dugovi deset-petnaest pa i više hiljada maraka i onda dolazi i do veće pljenidbe imovine dužnika.

Tuže li građani komunalna preduzeća za lošu uslugu?

- To su posebne tužbe koje podnose građani samo u slučaju ako se radi o cifri od pet hiljada maraka i više. Onda se to svrstava u parnični predmet, a u potraživanjima manjim od pet hiljada maraka to se radi u posebnom sudskom postupku. Nemam tačne pokazatelje, ali mislim da je vrlo mali broj predmeta da građanin tuži komunalno preduzeće – zaključila je predsjednica Općinskog suda Sarajevo.

Tužbi za potrošenu struju ili za gas nema, jer kako kaže naša sagovornica, tu funkcioniše sistem "makaza" i usluga se poslije isključenja odmah naplaćuje.

Zaključno sa 31. oktobrom 2018. godine u Općinskom sudu Sarajevo nalazi se 894.573 predmeta. Najmanje neriješenih tužbi komunalnih preduzeća bilo je 2011. godine - ukupno 649.276.

Prošle godine komunalna javna preduzeća u Kantonu Sarajevo podnijela su na hiljade zahtjeva Sudu za naplatu duga: KJKP Vodovod i kanalizacija – 21.304, KJP Vodostan Ilijaš – 657 i KJKP Rad - 16.852.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije