Proteklih dana neki su mediji objavili kako je Vladi Federacije BiH stigla još jedna ponuda investitora za mostarski Aluminij, stoga ovim putem to želimo pojasniti i kazati kako je zasad "M. T. Abraham Grupa" jedina dostavila svoju ponudu, saopćili su iz Aluminija.

Očito je, ističu, da do ovoga trenutka nisu pristizale nikakve druge ponude investitora osim njihove.

-M. T. Abraham Grupa je svoju ponudu prezentirala Vladi FBiH 17. oktobra, što su i oni sami prošle sedmice objavili u medijima, a u međuvremenu je s njihovom ponudom detaljno upoznata i Uprava Društva Aluminij. Uprava sa svoje strane podržava sva nastojanja potencijalnih investitora da se kroz konkretna i realna investicijska ulaganja omogući ponovno pokretanje proizvodnje i osigura održiv i stabilan koncept rada i razvoja Aluminija - navode u saopćenju i dodaju:

"Uz nadu da će se uskoro nastaviti razgovori između ponuđača, M. T. Abraham Grupe i Vlade Federacije BiH, želimo istaknuti kako je u međuvremenu u Aluminiju urađen najveći dio posla na planu restrukturiranja firme, tako da bilo koji ozbiljan investitor može računati na ulazak u visokoprofesionalnu radnu sredinu, spremnu da odgovori svim potrebama".

Iz Aluminija naglašavaju i kako su se pokazala tačnim njihova predviđanja, na šta su dugo upozoravali, da prestanak rada Aluminija ne može donijeti nikome bilo kakvo dobro. Vidljivo je, kako navode, da problemi s kojima se suočio Aluminij imaju itekako velikog odraza na bližu i daljnju okolinu.

-Ne slažemo se s analizama i ocjenama kako je prestanak rada Aluminija osigurao stabilizaciju elektroenergetskog sustava i stvorio uvjete za niže cijene struje za potrošače, jer to naprosto nije točna računica, nego je naprotiv Aluminij d.d. Mostar godinama bio stabilizator sistema. Ponovnim podizanjem Aluminija na zdrave i čvrste noge, uspostavio bi se rast BDP-a, izvoza i svih drugih važnih parametara koji pokazuju ekonomsku snagu jednoga društva. Time naš poziv na nastavak razgovora s potencijalnim investitorima i naša nada u njihovo brzo i pozitivno okončanje, dodatno dobivaju na značaju - zaključuje se u saopćenju.