open-navfaktor-logo
search
Obraćanje novinarima
Joe Biden: Ako Navalni umre u zatvoru, posljedice za Rusiju bi mogle biti poražavajuće
Američki predsjednik Joe Biden, nakon samita sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, održanom danas u Ženevi, kazao je da uprkos razlikama i nesuglasicama, Rusija i SAD mogu raditi zajedno i sarađivati u zajedničkom interesu..
16.06.2021. u 20:17
get url
text

Ukazujući na važnost dijaloga licem u lice, Biden je rekao da se i Putin i on osjećaju odgovornima za "stabilan i predvidljiv" odnos.

Podvlačeći da se neće ustručavati odgovoriti na određene radnje koje će naštetiti interesima Sjedinjenih Američkih Država, Biden je podsjetio da je rekao Putinu da "moja agenda nije protiv Rusije ili bilo koje druge zemlje, već za američki narod".

Napominjući da su s Putinom razgovarali i o smanjenju rizika od neželjenih sukoba, Biden je rekao da su saglasni o uspostavi strateškog mehanizma dijaloga za stabilnost kako bi se spriječilo širenje sofisticiranog oružja.

Kako je kazao, razgovarali su i o pitanju kibernetičke sigurnosti.

- Rekao sam da bi određene kritične infrastrukture trebale biti zabranjene za cyber napade. Dali smo im listu, ako se ne varam, bilo je 16 kompanija definiranih kao kritična infrastruktura. Dogovorili smo se da ćemo imenovati stručnjake koji će raditi na definiranju zabranjenih područja - pojasnio je Biden.

Istakao je da su razgovarali i o situaciji u Siriji. Ukazao je na važnost formiranja humanitarnog koridora. Smatra da je u interesu obje zemlje da Iran nema nuklearno naoružanje.

FOTO: CNN

Biden je izjavio da bi bilo u interesu obje države spriječiti ponovnu pojavu terorizma u Afganistanu, dodajući da se razgovaralo i o zaštiti ukrajinskog teritorijalnog integriteta i Bjelorusije.

Napominjući da je sastanak, koji je trajao oko 4,5 sata, protekao u "pozitivnom tonu", Biden je rekao da bi, uprkos razlikama i nesuglasicama, Rusija i SAD mogle zajedno raditi u zajedničkim oblastima.

Američki predsjednik Biden je rekao da je ruskom predsjedniku Putinu izrazio zabrinutost zbog ljudskih prava i da će to i dalje činiti.

Istakao je da se njegovi stavovi o ruskom opozicionaru Alekseju Navalniju nisu promijenili.

Biden je rekao da je Putinu otvoreno rekao da bi posljedice moguće Navalnijeve smrti u pritvoru mogle biti pogubne za Rusiju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.