open-navfaktor-logo
search
Čekaju rješenje
Kada će krenuti u predškolsko: Djeci sa poteškoćama u razvoju svaki minut u školi je dragocjen
Snalazimo se na razne načine, teško je naći rješenje gdje ostaviti dijete. Svake godine imamo ovaj zastoj. Iako je rečeno da će oni tek 9. septembra krenuti u taj program, ja ne vjerujem dok ne krenu, pojašnjava Bajrović
03.09.2019. u 16:42
get url
text

Senada Bajrović majka je djeteta koje jučer nije krenulo u predškolski program pri Centru Vladimir Nazor po EDUS programu u Kantonu Sarajevo. Na ovaj program čeka još oko 200 djece, a kada će početi, roditelji ne znaju.

- Prošle godine u taj program bilo je uključeno 120 djece na privremena rješenja i na privremeno finansiranje i ovaj problem se ponavlja već treću godinu. Konstantno se kasni i ne rješava se na vrijeme. Ove godine sredstva su osigurana, ali nisu usaglašeni načini izvođenja nastave jer mi kao roditelji isključivo tražimo da se radi po EDUS programu iza kojeg stoji doktorica Nirvana Pištoljević jer je to program kojem mi vjerujemo. Tokom ljetnog raspusta prijavilo se još djece, tako da sad imamo oko 200 djece koja nemaju gdje – ističe Bajrović.

Roditelji, ističe, u ovom periodu uzimaju godišnje odmore kako bi bili sa djecom dok se njihov status ne riješi.

- Snalazimo se na razne načine, teško je naći rješenje gdje ostaviti dijete. Svake godine imamo ovaj zastoj. Iako je rečeno da će oni tek 9. septembra krenuti u taj program, ja ne vjerujem dok ne krenu –pojašnjava.

Bajrović pojašnjava kako djeca u EDUS-u provode tri do pet sati, a potom roditelji ponovo moraju iznalaziti načine gdje ih ostaviti u toku svog radnog vremena.

- Imamo opciju upisa djece u redovne vrtiće, međutim i to je poludnevni boravak. Ali prije svega nama je potreban individualni rad sa djecom, a tu nam EDUS nemjerljivo puno znači – kaže Bajrović.

Iz Centra Vladimir Nazor su nam kazali kako su 16. jula dobili saglasnost od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, da EDUS kao nevladina organizacija može provesti eksperimentalni program na predškolskom odjelu.

- Mi smo trenutno u pregovorima, imali smo dva sastanka sa gospođom Nirvanom Pištoljević sa kojom imamo jako dobru saradnju. U srijedu je zvanični konačni sastanak, dobit ćemo spisak djece, formirat će se  grupe i bit će zaposlen određen broj ljudi, a po mojoj slobodnoj procjeni, djeca će već u ponedjeljak, 9. septembra, moći krenuti u predškolsko – kazala je sekretarka Centra Vladimir Nazor Azra Đolić.

Aida Ajanović majka je šestogodišnjeg Vedada, dječaka sa poteškoćama u razvoju, koja još čeka poziv za upis djeteta u Centar Vladimir Nazor po EDUS programu.

- Mi još ne znamo šta će biti. Koliko znamo, novac je osiguran, ali nas niko još ne zove, niti znamo da li su djeca upisana. Mi smo pogubljeni bez ikakve konkretne informacije. Kako je uopće moguće da se mi svake godine nalazimo u istoj situaciji. I sam premijer Edin Forto je kazao kako je sve uredu i kako je sve sređeno. To dijete gubi dragocjene trenutke. Samo minut kada ne ide, u školi on gubi toliko toga, a mi sada preko ljeta nismo imali ni ljetnu školu, a sa njima se dva i po mjeseca nije radilo. Mi nastojimo da mu organiziramo dan, da mu ispunimo vrijeme raznim aktivnostima, ide kod logopeda, na muzikoterapiju, generalno mu je dan ispunjen – zaključuje Ajanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.