Tek nakon što je okončana dvomjesečna pauza i odigrana tri kola proljetnog dijela prvenstva, premijerligaši su morali na prinudni odmor - zbog koronavirusa.

- Situacija nije nimalo dobra jer se sve zakomplikovalo odlaskom na prinudnu pauzu. Sada, kada se stvore uvjeti, morat ćemo sve ispočetka - kazao je Anel Hidić, trener specijalista za kondiciju u FK Željezničar, objasnivši:

- Svaki odmor duži od tri dana predstavlja problem za vrhunskog sportistu. Morat ćemo obaviti nove pripreme, koje će trajati najmanje 15 dana. Sve zavisi od toga koliko će pauza trajati i kada ćemo ponovo na teren. Nije isto trenirati individualno i kao ekipa na terenu - ističe Hidić.

Fudbaleri su nakon dvomjesečne pauze odradili pripreme, ušli u određeni ritam, ali su nedugo potom ponovo obustavili rad. Da li može biti potencijalna opasnost od povreda?

- Moglo bi predstavljati problem, pošto su igrači odmarali duži vremenski period i zato se mora biti izuzetno oprezan prilikom planiranja i programiranja trenažnog procesa. U ovom trenutku najvažnije je da se pridržavamo mjera koje su propisane, da se što manje krećemo jer zdravlje je najvažnije. A kada se steknu uvjeti onda ćemo razmišljati o fudbalu - zaključio je Hidić.

Još je neizvjesno kada će i hoće li biti nastavljeno takmičenje u Premijer ligi BiH. UEFA je u utorak odgodila Evropsko prvenstvo za 2021. godinu, kako bi ostavila klubovima dovoljno prostora da završe nacionalne šampionate. Međutim, igranje fudbala zavisit će isključivo od razvoja situacije sa koronavirusom.