open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDP-a
Kako Nikšić vidi partnere u TK: PDA kao nešto što je loše, ministar samo "očešan" o HDZ
SDP je Vladu Tuzlanskog kantona formirao sa PDA, SBB-om, Našom strankom, a jedno ministarsko mjesto pripalo Boži Juriću, koga je predložio HDZ Tuzlanskog kantona.
30.01.2021. u 17:44
get url
text

O svom koalicinom partneru u TK, Pokretu demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića, prije dva dana u "Dnevniku D" FTV-a govorio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Na pitanje da li se s PDA, čiji je predsjednik osuđivan za korupciju, može formirati antikorupcijska vlada Nikišić je rekao:

- To upravo pokazuje kako nešto što je loše, može postati dobro, zato što postoji nešto gore.

Ovu Nikšićevu izjavu mnogi su primijetili pa je već postala viralna na društvenim mrežama.

Dok o jednom koalicionom partneru u TK govori kao o "nečemu što je loše", predsjednik SDP-a, svog drugog koalicionog partnera u TK negira, pa tako kaže da je Božu Jurića u TK za ministra predložila PDA.

- Ova priča za ministra kojeg je prodložio PDA. On ima jasnu potvrdu kad je izašao iz HDZ-a. Šta sad? Da uzimamo biografije ko se nekad očešao o neku partiju - rekao je Nikšić.

Jurić se više nego očešao o HDZ, jer je na Lokalnim izborima 2020. godine, prije samo dva mjeseca, bio na listi ove stranke i osvojio je 233 glasa. U javnosti se tek nakon njegovog imenovanja za ministra pojavila njegova ispisnica iz HDZ-a u Tuzli, ali niko ne negira da ga je upravo njega ova stranka predložila za ministra.

- Bez jasne političke odgovornosti nije moguće očekivati ni rezultate. Znam samo da ćemo kao odgovorne osobe i politička stranka učiniti sve da dr. Jurić ima dobru saradnju sa svim dužnosnicima HDZ-a BiH i dobit će punu podršku u svim institucijama na federalnom nivou, u institucijama Vijeća ministara za sve ono što bude interes kako bi održali i poboljšali zdravstveni sistem u TK, kao i sve druge elemente koji se vežu za zdravstvo i cjekupan proces oko pandemije COVID-19 – kazao je Danijel Nikolić, predsjednik HDZ-a u TK.

VEZANI TEKST - "Bošnjačke stranke" SDP i NS kupili naklonost HDZ-a: Piju se kafe u Mostaru, koalicija u TK, slijedi HNK

Zanimljivo je kako o Juriću priča predsjednik PDA u TK Senad Alić.

- Taj čovjek nije član HDZ-a od 2020. godine - kaže Alić nakon sjednice na kojoj je potvrđena Vlada TK.

To što Alić o 2020. godini govori kao o prošlom stoljeću, ne mijenja činjenicu da se sve dogodilo prije mjesec dana.

Također, nije slučajno ni to da Mirsad Kukić, baš sada, pokušava u RMU Banovići instalirati svog direktora i upravu, ali mu u tome problem pravi Vlada FBiH. Dio Vlade FBiH je i HDZ BiH, koji mu u trenutku kada je saveznika sve manje može dobro doći, baš kao i SBB, s kojim je napravio dogovor da smijeni vlasti u TK.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.