VEZANI TEKST - Skandalozno: MUP Srbije već presudio, proglasio Vranja "ratnim zločincem"

Iz dana u dan dobija gnusne uvrede, ali kako ističe u razgovoru za Faktor, lako se nosi s njima.

- To je ogledalo političara i medijske scene u Srbiji. Ništa me to ne čudi - kaže Kandić.

Najviši zvaničnici Srbije, među kojima prednjači ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nezvanični megafon projekta "srpski svet", skoro pa svakodnevno šalju otrovne strelice prema Bosni i Hercegovini.

Posljednja u nizu je saopćenje MUP-a Srbije, tačnije nacionalistički pamflet Vulina u vezi sa hapšenjem Edina Vranja, bivšeg visokog dužnosnika Federalne uprave policije.

 

Između ostalog, Vulin naziva članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića licemjerima, u svojoj ostrašćenosti poziva se i na vječnog neprijatelja, predsjednicu Kosova Vjosu Osmani, da bi na kraju saopćenja jasno bilo rečeno da je Vranj "ratni zločinac".

VEZANI TEKST - Vučićev "mali Šešelj": Za mir na Balkanu i u BiH poštovati Srbe, Beograd se brani u Banjoj Luci

- Ta izjava MUP-a Srbije je najblaže rečeno neprimjerena. Nedopustiv je taj Vulinov ton. On nanosi štetu Srbiji i odnosima u regionu. Takav ministar bi zbog ovakvih izjava u normalnoj zemlji bio uklonjen - kaže Kandić.

Naša sagovornica se osvrnula i na hapšenje Vranja.

- Svaka država treba suditi svojim državljanima. Time se podstiče proces uspostave vladavine prava. I dok Srbija hapsi državljane BiH, na njenoj teritoriji se upadljivo skrivaju brojni optuženi iz susjedstva. Istovremeno se objavljuju podaci u provladinim medijima iz nekog spisa još dok traju istražne radnje.

Na sceni je politizacija procesuiranja ratnih zločina - ističe Kandić.

Pomno prati dešavanja u BiH i blokadu državnih institucija u režiji člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika. 

VEZANI TEKST - Novinar Slobodan Stupar: Vučić od novembra nije dobio dobru vijest, Vulin je njegov trbuhozborac

-  Bilo bi najbolje da se ignoriše Dodik jer već godinama od njega nema normalne političke poruke. Pitanje je kako će se novi visoki predstavnik nositi s tim - govori Kandić.  

Smatra da Dodik nesumnjivo ima podršku Beograda za takvo ponašanje.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije nevin u ekstremističkom ponašanju Dodika. Naravno, on ne daje izjave u kojima na direktan način podržava djelovanje Dodika, ali zato to radi Vulin.

Vidite, mi sada imamo apsurdnu i opasnu situaciju da za sudske činjenice u vezi sa presuđenim ratnim zločincima Vulin kaže da to nije istina - mišljenja je Kandić.